Viața în Germania: Iată ce am învățat de la o familie obișnuită de nemți!

Putem compara la nesfârșit diferite țări după nivelul de dezvoltare și profunzimea istoriei, dar unul dintre cei mai importanți indici este bunăstarea unui cetățean individual într-o anumită perioadă de timp. Cunoaștem foarte multe despre moștenirea bogată a Imperiului Roman și despre măreția Egiptului Antic, dar pot fi ele comparate acum?

Am dori să lăsăm aici impresiile unei studente, care are propria sa viziune despre viața în Germania. Urmează vorbire directă:

„Odată am avut ocazia să călătoresc în Germania în cadrul unui program de schimb de studenți. Familia la care am locuit ca „oaspete” continua să repete aceleași cuvinte: „Suntem oameni săraci, trăim modest”. Ce înseamnă să trăiești modest după standardele noastre? O familie numeroasă locuiește într-un apartament micuț, poartă hainele unul după altul și mănâncă doar cartofi. Automobilul personal și călătoriile sunt practic inaccesibile pentru astfel de oameni.

Și iată că ajung eu în Germania, îmi aștept familia. Presupuneam că vor veni cu autobuzul, dar în fața mea s-a parcat un BMW. Straniu, m-am gândit eu, credeam că sunt săraci, de unde au o mașină? În timp ce reflectam asupra acestui lucru, noii mei prieteni mi-au povestit că mama are o mașină mică, Mini Cooper, și în ea nu încăpeam toți. De aceea, a trebuit să vină capul familiei cu BMW-ul.

M-am gândit că poate n-am auzit bine sau am înțeles greșit, totuși, e o limbă străină până la urmă. Familia are trei mașini! Pur și simplu ei nu puteau să decidă cu care să vină. Mda, mai ziceau că „sunt oameni săraci”.

Pe drum mă aflam într-o stare ușoară de șoc cultural și, între timp ne-am apropiat de casă. Nu, nu era o căsuță micuță în care, în teorie ar trebui să locuiască o familie săracă. Dimpotrivă, ei aveau propria casă cu 2 etaje, plină cu tehnică sofisticată și un lot de pământ destul de mare alături.

Ați văzut vreodată o familie săracă care trăiește într-un conac? Unde sunt 2 camere de baie, 5 dormitoare, o cameră de zi, un birou, o bucătărie și o sufragerie separată? Eu nu. De câteva ori l-am văzut pe „tatăl” meu german să conducă un tractor nou pe câmpul din apropiere. Probabil are un câștig suplimentar, m-am gândit eu. Dar, s-a dovedit a fi câmpul familiei și tractorul lor personal. Au și un tractor?!

Iar nu departe de casă era o pădure, unde mergeam deseori la picnic. De câteva ori am călătorit în alte orașe, odată chiar am ajuns în Cehia, doar pentru a ne alimenta cu combustibil, benzina e mai ieftină acolo. Și aceasta se numește „nu te aștepta la multe de la noi, suntem oameni săraci”. Datorită acestor oameni „săraci” am văzut jumătate din Germania! După întoarcerea mea acasă, a venit o scrisoare de la ei, și-au cumpărat o altă mașină. Probabil, acum e chiar „prost de tot cu banii la ei”. Am râs cu poftă!”