Urmează aceste 5 sfaturi verificate și creierul tău va funcționa la maxim

Memoria, atenția, ingeniozitatea, creativitatea și capacitatea de a rezolva rapid sarcinile complicate depind în mare măsură de abordarea noastră față de creier: îl facem să funcționeze mai eficient sau îi creăm condiții în care acesta nu poate să se manifeste 100%. Dacă vrei să dobândești o luciditate mai mare, urmează aceste sfaturi.

Fă sport

Savanții au stabilit că exercițiile fizice practicate pe tot parcursul vieții contribuie la îmbunătățirea semnificativă a proceselor cognitive. Amatorii de sport îi întrec pe lenoși în ceea ce privește memoria, logica, atenția și capacitatea de a rezolva probleme.

Experimentele au arătat că efortul fizic optimal este 30 de minute de aerobică, de 3 ori pe săptămână. Însă și plimbările zilnice după serviciu vor fi binevenite creierului.

Învață mereu

Atunci când înveți ceva, creierul tău își schimbă forma la propriu! Se crează noi legături neurale, unele porțiuni se umflă și devin mai mari și mai grele. Această flexibilitate demonstrează că tu ești capabil să-ți dezvolți intelectul pe tot parcursul vieții.

Citește cărți, cântă la instrumente muzicale, învață limbi străine, practică noi activități, rezolvă sarcini complicate. Toate aceste lucruri îți vor face creierul mai inteligent.

Concentrează-te pe o singură sarcină

Sistemul de învățământ și afacerile sunt bazate pe realizarea mai multor sarcini concomitent, însă studiile au dovezi concrete în privința faptului, că această abordare reduce productivitatea și mărește numărul de erori.

Creierul este un procesor care îndeplinește operațiile consecutiv, incapabil să rezolve două sarcini în același timp.

Încearcă să-ți faci un plan al zilei, în care să specifici timpul acordat pentru fiecare sarcină – vei vedea că vei reuși mult mai multe.

E foarte important ca în această perioadă să nu fii deranjat.

Dormi suficient

Somnul insuficient înrăutățește activitatea cognitivă din toate punctele de vedere. Atunci când nu te odihnești bine suferă memoria, atenția, abilitățile matematice, gândirea logică și motorica fină.

Dacă regimul de somn este dereglat o perioadă îndelungată și în mod regulat, efectul negativ e și mai pronunțat. Experimentele au arătat că o noapte nedormită  reduce capacitatea cognitivă cu 30%, iar 2 nopți fără odihnă – cu 60%.

După părerea unor savanți, organismul uman are nevoie nu doar de odihna de noapte, dar și de un somn scurt de zi.

Un experiment efectuat de NASA a stabilit că un somn de 26 de minute în timpul zilei crește eficiența piloților cu 34%.

Redu nivelul de stres

Un stres ușor, de scurtă durată stimulează gândirea, te face să reții mai repede informația și te determină să găsești soluții în condiții neobișnuite.

De exemplu, unii oameni încep să învețe și să lucreze mai eficient atunci când au termene restrânse. Iar alții își manifestă mai ușor creativitatea, atunci când trebuie să corecteze urgent greșelile.

Cu totul e alta situația când stresul devine foarte puternic și durează săptămâni, luni sau ani. Tensiunea nervoasă în care ne aflăm în fiecare zi din cauza conflictelor, serviciului sau problemelor financiare, îi face rău creierului.

Oamenii care suferă de stres nu au succes la învățătură, au o memorie mai slabă, se concentrează mai greu și se adaptează mai greu la condiții noi.

Sursa