
Pereții clădirilor urbane nu sunt cea mai atractivă priveliște, dar asta doar până când talentatul artist de stradă Patrick Commecy nu se apucă să-i decoreze. Deja de 40 de ani, acest om transformă străzile plictisitoare ale orașelor din întreaga lume, creând iluzii realiste care schimbă fața nu numai a clădirii, ci și a întregului cartier.
Artistul Patrick Commecy a obosit atât de mult să privească fațadele plictisitoare ale caselor, încât a decis să experimenteze. Împreună cu o echipă de pictori muraliști ai studioului A. Fresco, maestrul a decis să înnobileze fațadele monocrome într-unul din orașele Franței.
Arta murală aparține artei stradale moderne, care este recunoscută oficial și este destul de legală. Acest curent își are originea la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pânza de creație a pictorilor murali sunt pereții exteriori ai clădirilor, iar principalele instrumente și materiale sunt cutiile cu aerosoli, vopsele acrilice cu uscare rapidă și un set de perii pentru a desena micile detalii ale imaginii.
În lucrările lor, ei au folosit o tehnică foarte interesantă – trompe l’oeil, datorită căreia zidurile vechi ale orașului au prins viață, deoarece picturile murale tridimensionale sunt incredibil de realiste.
Trompe l’oeil este o tehnică artistică utilizată în pictură cu scopul creării iluziei de tridimensionalitate. Aceasta s-a dezvoltat puternic în perioada Renașterii, odată cu descoperirea legilor perspectivei. A fost întotdeauna foarte populară în crearea peisajelor teatrale, iar de-a lungul timpului i s-a acordat o atenție deosebită și în domeniul cinematografiei.
Aprobarea din partea orășenilor i-a inspirat pe artiști să decoreze nu numai clădirile vechi, ci și centre moderne de afaceri, pavilioane comerciale, clădiri industriale și chiar case abandonate.
Patrick Commecy selectează cu atenție scenele și se asigură de fiecare dată că reflectă în mod corespunzător istoria, cultura și coloritul unic al orașului. Artistul stradal încearcă să înfățișeze personalități marcante, eroi locali sau episoade interesante din viața și istoria localității.
Aceste schimbări în aspectul cartierelor atrag admirația localnicilor, dar și a multor turiști. Picturile murale nu numai că insuflă o viață nouă clădirilor vechi și uitate, dar și transformă spațiul din jur încât trecătorii nu pot să meargă indiferenți pe alături, fără a se opri să facă cel puțin o poză.