Tragedia imperiului inca – cum 170 de spanioli au pus mâna pe un imperiu mai mare ca Groenlanda!

Primul stat inca a apărut în secolul XII, fiind condus de Manco Kapat. Foarte repede acest stat a început să-și lărgească teritoriul pe seama altor triburi vecine, care nu au dovedit să se afirme ca state. Către sfărșitul secolului XV imperiul Inca ocupa un teritoriu vast, egal cu suprafața actualelor state Peru, Chile, Argentina, Bolivia, Columbia și Ecuador.

Însă tehnologic la acel moment incașii erau foarte slab dezvoltați – ei nu cunoșteau roata, nu știau a scrie în modalitate obișnuită, dar aveau sisteme de canalizare, rețea de drumuri, aurarii executau bijuterii rafinate, iar țesătorii făceau haine chiar din penele păsărilor colibri.

Însă un detașament de spanioli a distrus tot imperiul în căteva luni. Totul a început de la epidemia de variolă neagră, adusă de europeni. Ea l-a ucis pe Uaina Kapak – conducătorul suprem al imperiului. Feciorii lui au început lupta pentru putere, care a slăbit și mai mult statul.

În anul 1532 Ataualpa a reușit să câștige această luptă, dar practic în două săptămâni în imperiul inca a apărut spaniolul Francisco Pizarro cu un detașament de 170 de oameni.

La acel moment Ataualpa putea scăpa ușor de spanioli, atacându-i, dar el a hotărât să se întâlnească cu ei și să afle ce vor. Spaniolii au profitat de situația favorabilă din orașul Kajamarcu, unde au avut loc tratativele – orașul era părăsit de oameni din cauza războiului. Atacând paza lui Ataualpa, spaniolii, profitând de armele sale mai desăvârșite, l-au capturat pe Ataualpa.

Armata a rămas decapitată, incașii nu știau cum să lupte cu spaniolii, care dispuneau de arme de foc. Pizarro l-a convins pe Ataualpa, că spaniolii au nevoie doar de aur. Incașii au strâns aurul necesar – 6 tone de aur și 13 de argint, dar spaniolii nu s-au ținut de cuvânt și l-au ucis pe Ataualpa.

Când în anul 1533 spaniolii, sub pretextul de a-l apăra pe unul din frații lui Ataualpa, au intrat în Cuzco, cel mai important oraș din imperiul incașilor, ei au fost susținuți chiar de o parte de locuitori.

Însă sărmanii aborigeni cam târziu și-au dat seama, cu cine au de a face. Dar era târziu – spaniolii au aplicat lovitura decisivă și au transformat imperiul în colonie spaniolă.

Sursa