Top 10 cele mai fericite țări din lume. Aici e bine să trăiești

În urma unor studii recente la nivel global a fost stabilită o ierarhie a țărilor cu cei mai fericiți oameni, în baza unor criterii pe care le găsiți mai jos. În continuare îți prezentăm top 10 cele mai fericite țări din lume. În care dintre aceste țări ți-ar plăcea să locuiești?

10. Suedia 

3

Suedia sau Regatul Suediei este un stat în Europa de Nord, situat în partea estică a peninsulei Scandinave, la țărmurile Mării Baltice. Cuprinde și numeroase insule din Marea Baltică. Are frontiera comună cu Norvegia la nord-vest, Finlanda la nord-est, Marea Nordului împreună cu strâmtorile daneze la sud-vest și Marea Baltică la est. Are o suprafață de 449.964 km². Capitala Suediei este Stockholm.

Scorul de satisfacție de viață: 7.3
Rata de angajare: 73%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 79%
Angajații care lucrează peste program: 1.28%
Venitul anual: $ 26,633
Nivelul de educație: 86%
Speranța de viață: 81.5 ani

9. Luxemburg

4

Luxemburg, oficial Marele Ducat de Luxemburg, este o țară fără ieșire la mare, din vestul Europei. Se învecinează cu Belgia la vest și la nord, cu Germania la est, și cu Franța la sud. Capitala, Luxemburg, este, împreună cu Bruxelles și Strasbourg, una dintre cele trei capitale oficiale ale Uniunii Europene și sediul Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță judecătorească din UE. Cultura, oamenii și limbile vorbite sunt extrem de strâns legate cu țările vecine, fiind în esență un amestec cultural franco-germanic

Luxemburg contribuie cu o armată de aproximativ 800 de soldați și 100 de funcționari publici la apărarea sa și a NATO. Neavând ieșire la mare, țara nu are o marină militară.

În anul 2016, mai bine de 340 de multinaționale aveau acorduri fiscale speciale cu autoritățile luxemburgheze, care le permiteau să ocolească plata unor impozite în valoare de miliarde de euro.

8. Canada 

15

Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafață, Canada este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.  În ultimul deceniu, urmând o perioadă de turbulențe, economia Canadei s-a dezvoltat rapid, pe fondul unui șomaj scăzut și al unor excedente bugetare în creștere la nivel federal.

Scorul de satisfacție de viață: 7.4
Rata de angajare: 72%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 88%
Angajații care lucrează peste program: 3.91%
Venitul anual: $ 27,138
Nivelul de educație: 88%
Speranța de viață: 80.8 ani

7. Australia

14

Australia, oficial Commonwealth of Australia este o țară ce ocupă în întregime continentul cu același nume, insula Tasmania și alte insule mai mici. Este cea de-a șasea țară în lume după mărime, ocupând 7.617.930 km², și cea mai mare țară din Oceania și Australasia. Țările vecine sunt Indonezia, Timorul de Est și Papua Noua Guinee la nord; Insulele Solomon, Vanuatu și Noua Caledonie la nord-est; și Noua Zeelandă la sud-est. Australia este a 6-a cea mai mare țara, dar are cea mai mica densitate din lume- 3/4 din suprafața țării este nelocuita.

Scorul de satisfacție de viață: 7.4
Rata de angajare: 72%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 85%
Angajații care lucrează peste program: 13.99%
Venitul anual: $ 26,927
Nivelul de educație: 71%
Speranța de viață: 81.8 ani

6. Finlanda

17

Finlanda, denumită oficial Republica Finlanda, este o țară nordică situată în regiunea finoscandică a Europei de Nord. Se învecinează cu Suedia la vest, cu Norvegia la nord și cu Rusia la est, în timp ce Estonia se află la sud, peste Golful Finlandei. Speranța de viață este de 82 de ani pentru femei și de 75 de ani pentru bărbați. În medie, există 307 de locuitori la fiecare medic. Circa 18,9% din sistemul sanitar este finanțat direct de gospodării și 76,6% prin taxe.

Scorul de satisfacție de viață: 7.4
Rata de angajare: 68%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 68%
Angajații care lucrează peste program: 3.66%
Venitul anual: $ 24,958
Nivelul de educație: 82%
Speranța de viață: 80,2 ani

5. Austria 

18

Austria, oficial Republica Austria, este o țară fără ieșire la mare, populată de circa 8,47 milioane de locuitori aflată în Europa Centrală. Ea se învecinează cu Cehia și Germania la nord, Ungaria și Slovacia la est, Slovenia și Italia la sud, și Elveția și Liechtenstein la vest. În 2007, Austria s-a clasat pe locul 9 în lume ca volum al cheltuielilor efectuate de turiști internaționali, cu 18,9 miliarde de dolari.

Scorul de satisfacție de viață: 7.5
Rata de angajare: 72%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 69%
Angajații care lucrează peste program: 9.02%
Venitul anual: $ 27,541
Nivelul de educație: 82%
Speranța de viață: 80.7 ani

4. Elveția 

25

Elveția, denumită complet Confederația Elvețiană, este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome, cu capitala federală la Berna. Țara se situează în partea de vest a Europei Centrale, unde se învecinează cu Germania la nord, cu Franța la vest, cu Italia la sud, și cu Austria și Liechtenstein la est. Conform Credit Suisse, doar aproximativ 37% din locuitori sunt proprietari ai locuinței lor, aceasta fiind una dintre cele mai scăzute rate ale deținerii de locuințe din Europa.

Scorul de satisfacție de viață: 7.5
Rata de angajare: 79%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 87%
Angajații care lucrează peste program: 5.87%
Venitul anual: $ 27,756
Nivelul de educație: 87%
Speranța de viață: 82.6 ani

3. Olanda

26

Olanda e o monarhie constituțională, stat membru fondator al Beneluxului și al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei și Germaniei. Țările de Jos împreună cu câteva colonii de peste mări formează Regatul Țărilor de Jos. Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos se află sub nivelul mării cu altitudine medie, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea este una dintre țările cele mai dens populate din lume. Este cunoscută pentru digurile, morile de vânt și lalelele sale, dar și pentru toleranța sa pe plan sexual. Este membră NATO și UE. Pe teritoriul său se află sediul Curții Penale Internaționale.

Scorul de satisfacție de viață: 7.5
Rata de angajare: 75%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 77%
Angajații care lucrează peste program: 0.68%
Venitul anual: $ 25,740
Nivelul de educație: 73%
Speranța de viață: 80.8 ani

2. Norvegia

22

Norvegia sau Regatul Norvegiei este un stat în Europa de Nord, situat în vestul Peninsulei Scandinave, între Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic, Federația Rusă, Finlanda și Suedia. Este divizat în 19 districte, denumite fylke. Orașe principale ale Norvegiei sunt: Oslo(capitală statului), Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Tromsø și Molde. Populația Norvegiei numără aproximativ 4,8 milioane de locuitori.

Scorul de satisfacție de viață: 7.6
Rata de angajare: 75%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 80%
Angajații care lucrează peste program: 2.66%
Venitul anual: $ 30,465
Nivelul de educație: 81%
Speranța de viață: 81,2 ani

1. Danemarca

23

Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, având și două țări constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Danemarca propriu-zisă este cea mai de sud dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania. Țara constă dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.

Scorul de satisfacție de viață: 7.8
Rata de angajare: 73%
Starea de sănătate pe o scală de la rea la bună: 71%
Angajații care lucrează peste program: 1.92%
Venitul anual: $ 23,213
Nivelul de educație: 76%
Speranța de viață: 79.3 ani