Top 10 cele mai dificile limbi din lume: Află cât trebuie să studiezi, pentru a începe să citești în chineză!

În prezent, există aproximativ 6000 de limbi diferite în întreaga lume. Unele dintre ele sunt mai simple, altele mai complicate. Există și unele care, pentru străini, seamănă mai mult cu un cifru criptografic decât cu un limbaj de comunicare. Iată care sunt 10 cele mai dificile limbi de învățat:

1.Tuyuka

În limba tuyukă, care este vorbită de un grub etnic care trăiește în Amazon, oamenii întotdeauna se gândesc înainte de a spune ceva și totul datorită existenței unor terminații verbale speciale, care permit ascultătorului să înțeleagă de unde vorbitorul știe despre ce vorbește. De exemplu, spunând ceva de genul „femeia spală hainele”, trebuie să adaugi „știu, pentru că singur am văzut asta”. În plus, în această limbă există de la 50 la 140 de clase de substantive.

2.Limba abhază

În limba abhază există doar trei vocale – a, î și aa. Sărăcia vocală este compensată de abundența de consoane: 58 la număr în limba literară. Această limbă nu s-a scris până în secolul al XIX-lea. Primul alfabet dedicat limbii abhaze a fost creat în anul 1862, avea 37 de litere și se baza pe scrierea chirilică.

3.Limba khoisan

Unele dintre limbile din grupul khoisan sunt pe cale de dispariție, iar multe dintre ele au dispărut deja. Totuși, în aceste dialecte neobișnuite mai vorbesc aproximativ 370 de mii de oameni. Nu demult, savanții genetici au confirmat izolarea antică a popoarelor Khoisan de restul umanității și au descoperit că triburile care locuiesc la nord și la sud de deșertul Kalahari au fost izolate unele de altele timp de cel puțin 30 de mii de ani.

4.Limba finlandeză 

Cu faptul că această limbă este foarte dificilă vor fi de acord toți cei care au încercat să învețe toate cele 15 cazuri finlandeze și mai mult de 10 conjugări și forme personale ale verbelor. În finlandeză există mai multe timpuri trecute, dar în schimb lipsește viitorul. Cei care le cunosc caracterul, susțin că acest lucru se datorează faptului că finlandezii sunt responsabili pentru cuvintele rostite, iar dacă finlandezul a promis înseamnă că sigur va face.

5.Limba chineză

Cel mai recent dicționar în limba chineză „Zhonghua Zihai” întocmit în 1994 conține 85.568 de hieroglife. Cu toate acestea, mai corect ar fi să vorbim nu de limba chineză, ci de ramura limbilor chineze care unește mai multe dialecte. Însă, nu toate din aceste mii de hieroglife sunt folosite până în prezent. Spre deosebire de europenii norocoși care învață zeci de litere, un locuitor al Chinei, pentru a începe să citească, trebuie să memoreze cel puțin 1500 de caractere.

6.Limba Chippewa 

Limba amerindienilor, Chippewa, mai este numită adesea Ojibwe. Aceasta are până la 6000 de forme verbale. În ciuda tuturor complexităților acestei limbi, cu siguranță cunoști câteva cuvinte din ea, cum ar fi „wigwam” și „totem”.

7.Limba eschimosă

Și această limbă ocupă pe bună dreptate un loc în topul celor mai dificile limbi ale lumii: Cartea Recordurilor Guiness susține că eschimoșii au 63 de forme ale timpului prezent, iar substantivele simple au 252 de declinări.

8.Limba tabasarană

Potrivit Cărții Recordurilor Guiness, una dintre cele mai complexe limbi din lume este tabasarana, vorbită de poporul tabasaran din sudul Republicii Daghestane. Aceasta deține recordul mondial pentru numărul de cazuri – în total, între 44 și 52. În ea sunt 54 de litere și 10 părți de vorbire. Limba include tocmai 3 dialecte, însă în dicționarul tabasaran există și multe cuvinte împrumutate.

9.Navajo 

Ideea de a folosi limbi complexe pentru a transmite mesaje secrete le-a venit americanilor pe timpul Primului Război Mondial, atunci în armată serveau amerindienii din tribul Choctaw. Iar în Al Doilea Război Mondial au profitat de această experiență.

„Windtalkers” adică „vorbitorii cu vântul” așa cum erau numiți cei din teritoriul Navajo, chiar erau nevoiți să inventeze cuvinte noi care anterior lipseau în limba lor. De exemplu, pe Hitler îl numeau „posa-tai-vo”, adică „omul alb nebun”. Pe lângă vocale și consoane, în această limbă există încă 4 tonuri – înalt, jos, ascendent și descendent.

10.Limba bască 

Acesta este un așa-numit limbaj izolat: nu aparține niciunei familii de limbi cunoscute. În prezent, este vorbită de aproximativ 700 de mii de oameni, care trăiesc în mare parte în nord-estul Spaniei și sud-vestul Franței. Limba bască este denumită aglutinantă – lingviștii numesc astfel limbile în care sufixele și prefixele sunt folosite pentru a forma cuvinte noi, fiecare purtând un singur sens.