
Cum să nu te rătăcești și să duci la bun sfârșit un proiect început? La această întrebare răspunde celebrul blogger și scriitor Chris Bailey, care de câțiva ani studiază tehnicile unei vieți productive.
Acum câteva săptămâni am trimis manuscrisul cărții mele la editură – 81.302 de cuvinte. M-am închis în biroul meu pentru șase luni, nu am postat aproape nimic pe blogul meu și nu am lucrat la altceva – și acum proiectul meu este încheiat și sunt al naibii de mândru de ceea ce am reușit să fac. Posibil, cel mai curios lucru despre scrierea acestei cărți este că, într-un fel oarecare, ea s-a creat singură pe sine. Când am scris-o, am folosit toate trucurile de productivitate, despre care vorbesc în ea. Și datorită acestui lucru am reușit să finalizez proiectul cu o lună și jumătate mai devreme de termenul limită. Trebuie să remarc că am scris-o de la zero și nu am folosit nicio postare de pe blogul meu. Iată 10 lecții importante pe care le-am învățat datorită acestui proiect!
1.Deconectează Internetul
Tim Pychyl, care deja de 20 de ani cercetează motivația și procrastinarea, a realizat un studiu interesant despre productivitate. El a studiat cât de eficient lucrează o persoană obișnuită atunci când este conectată la Internet, și a descoperit ceva surprinzător: o persoană obișnuită acordă 47% din timpul petrecut online procrastinării.
După ce am citit acest studiu, am început să mă deconectez de la Internet cât mai des posibil. Bineînțeles, Internetul este foarte important și necesar pentru muncă și este ireal să de deconectezi de la el pentru totdeauna. Dar, de îndată ce trebuia să fac ceva important, îl deconectam. Asta mi-a permis să economisesc aproximativ jumătate din timpul petrecut și să lucrez mai eficient. 90% din întreaga carte am scris-o, fiind deconectat de la rețea, deși au fost necesare foarte multe cercetări.
2.Prognozează obstacolele posibile
Atunci când începi un proiect mare sau încerci să îți schimbi serios viața sau job-ul, fii pregătit pentru obstacolele care te așteaptă. Productivitatea este procesul de înțelegere a limitelor tale, iar abilitatea de a prevedea obstacolele te va ajuta să te pregătești pentru soluționarea lor, înainte ca acestea să apară.
3.Organizează spațiu în jurul celor mai important sarcini și proiecte
Urbaniștii susțin că netezimea fluxului pe o autostradă nu depinde de cât de repede se deplasează mașinile, ci de cât spațiu liber există între ele. La fel e și cu sarcinile pe care le îndeplinim la muncă și în viața obișnuită. Una este să știi care dintre ele sunt cele mai importante și cu totul alta este să poți crea spațiu în jurul lor, astfel încât să nu te simți supraîncărcat. Astfel, poți să le dedici mai mult timp, atenție și energie. Este modul în care lucrează cei mai productivi oameni și anume în acest mod am reușit să mă scufund ușor în procesul de lucru asupra cărții mele.
Cei mai productivi oameni nu numai că știu să facă un pas înapoi și să vadă care este rezultatul lor cel mai important, dar și fac eforturi speciale pentru a delega, elimina sau a reduce tot ce este în plus.
4.Planifică timpul pentru odihnă
În fiecare zi, creierul tău este comutat între două moduri: într-unul rătăcește oriunde îi place, iar în celălalt se concentrează intens pe ceva. De exemplu, atunci când faci duș, creierul tău, de obicei, rătăcește și diverse gânduri apar și dispar, iar în timp ce citești acest articol, el, probabil, este concentrat.
Cu toate acestea, noi petrecem tot mai puțin timp în regimul „rătăcitor”, ne încărcăm din ce în ce mai mult cu sarcini și ne apucăm concomitent de o mie de lucruri. Este trist, deoarece, așa cum arată studiile, petrecerea timpului în reflecții de vis este foarte utilă pentru creativitate, iar acest lucru ajută în rezolvarea problemelor complexe, în găsirea ideilor noi și reduce nivelul de stres. Sunt sigur că multe idei minunate au apărut în mintea ta în timpul dușului și puțin probabil în momentul în care erai concentrat pe telefon.
5.Fă-ți timp pentru a reflecta asupra realizărilor tale
Proiectele mari și de durată, cum ar fi scrierea unei cărți, diferă de alte sarcini prin faptul că oferă mai puțin feedback. Prin urmare, se întâmplă că acestea să fie mai puțin motivante și mai greu de realizat, deși acestea merită cu siguranță efortul.
Pe mine m-a ajutat următorul ritual: o dată pe săptămână mă uitam prin lista realizărilor mele. A fi productiv nu înseamnă a produce cât mai mult posibil, ci a obține cât mai mult posibil. Întocmește o listă cu astfel de realizări și dacă o vei studia o dată pe săptămână, vei reuși să te miști mult mai rapid și mai încrezut spre victorie.
6.Găsește oamenii pe care te poți baza
Este extrem de dificil să scrii o carte sau să realizezi un alt proiect la fel de complex, fără sprijinul altor persoane. Din fericire, eu am avut parte de acest sprijin. Aș fi un ipocrit dacă aș spune că în timp ce lucram la această carte am fost prietenul, fratele, iubitul, bloggerul perfect, deoarece acest proiect a solicitat mai mult timp, atenție și energie decât orice altceva. Dar fiecare minut pe care l-am oferit oamenilor apropiați în această perioadă mi-a adus mult mai multă susținere și fericire.
Indiferent ce faci, oamenii pe care te poți baza sunt foarte importanți nu numai pentru o muncă productivă, ci și pentru menținerea bunului simț.
7.În proiectele mari, stabilește-ți mai multe obiective mici
A fost destul de ciudat să trec de la postările obișnuite pe blog la scrierea unei cărți. Este o activitate total diferită: e nevoie să jonglezi cu o serie de cercetări, fapte și povestiri. După ce mi-am dat seama cât de complex este acest proces, am hotărât să structurez lucrul meu – să îmi stabilesc multe obiective și mici repere. Asta mi-a permis să planific și să mă mișc în direcția corectă și, cel mai important, să văd imaginea de ansamblu a proiectului.
8.Proiectele mari au costuri mari – dar merită!
Cu cât mai important este proiectul pentru mine, cu atât mai mult timp, atenție și energie încerc să investesc în el. Am fost nevoit să acord mai puțin timp altor ocupații și obligațiuni ale mele și să mă resemnez cu acest lucru. Important este să înțelegi aceste costuri din start.
9.Curiozitatea conduce lumea
Atunci când avem prea multe de făcut, curiozitatea poate părea mai degrabă un lux decât o necesitate. Studiind viețile celor mai productivi oameni din istorie, am observat un lucru comun: cei mai de succes oameni sunt cei care văd legăturile dintre lucruri și imaginea de ansamblu. Și pentru asta trebuie să stăpânești cât mai multe detalii – noi idei, impresii, dialoguri, greșeli, opinii. Și asta necesită curiozitate. Curiozitatea îi face pe oameni mai productivi și mai de succes.
10.Lucrează mai lent
Probabil, cel mai curios fapt pe care l-am descoperit în timp ce lucram asupra cărții a fost acesta: cu cât scriam mai lent în timpul zilei, cu atât mai multe cuvinte aveam la sfârșitul zilei. Când am început să lucrez, reușeam cu greu să storc câteva sute de cuvinte pe zi. Cu fiecare zi, mă grăbeam să încep un capitol nou, încercând să le scriu cât mai energic, iar în cele din urmă pierdeam controlul asupra procesului.
După care am încetinit și s-a dovedit că la sfârșitul zilei rezultatul era mult mai bun.
Este o tactică ciudată și inexplicabilă, dar pentru mine este tehnica numărul 1. Încetinirea îți permite să lucrezi mai conștient și eficient, îți oferă spațiu și oportunitatea de a-ți cultiva productivitatea, te ajută să gândești mai profund la ceea ce ai de făcut.