Templul Kailasanatha: Cea mai impresionantă construcție sculptată dintr-o singură stâncă!

Templul megalitic Kailasanatha, creat dintr-o singură piatră de proporții gigantice, este considerat unul din cele mai misterioase și impresionante monumente din India și întreaga lume.

Construcția uriașă este unul dintre cele 34 de temple și mănăstiri rupestre care creează ansamblul cunoscut și sub numele de „Peșterile din Ellora”. Peșterile unice care datează din anii 600 – 1000 au devenit principala atracție a țării, spre care tind să ajungă milioane de turiști, dar și grupuri de cercetători care încearcă să dezlege misterul apariției lor.

Ellora este un sat mic situat în statul indian Maharashtra, în apropierea orașului Aurangabad, a devenit cunoscut la nivel mondial datorită unui ansamblu megalitic unic format din 34 de temple și mănăstiri rupestre. Mai mult de atât, nu doar valoarea extrem de artistică a obiectelor antice face ca acest loc să fie atât de semnificativ pentru patrimoniul cultural mondial. După cum s-a dovedit, „Peșterile Ellora” reprezintă dovada coexistenței pașnice a trei religii diferite – hinduismul, jainismul și budismul.

Notă: „Peșterile Ellora” numără 34 de lăcașuri de cult: 12 dintre ele sunt temple budiste, 17 – hinduse și 5 jaine, care au fost sculptate într-o rocă de bazalt în aceeași ordine cronologică.

În acest complex, fiecare dintre templele sau mănăstirile din peșteră impresionează prin întindere și forme uimitoare, dar cel mai fascinant este templul Kailasanath. Cunoscut pentru dimensiunile sale gigantice, metoda de creație și ornamentul impresionant, această capodoperă a arhitecturii mondiale stârnește multe întrebări, deoarece încă nu este în totalitate clar cine a construit templul unic din Kailash.

Cercetătorii nu au dovezi documentare sau versiuni convingătoare în acest sens. Cei mai mulți savanți atribuie această creație lui Rakhtrakut, regele Krishna I, care a domnit din 756 până în 773 A. D..

Aici, de multe secole la rând există o legendă veche care spune: „Când regele era grav bolnav, regina s-a rugat zeului Shiva, pentru ca soțul ei să se însănătoșească. În schimb, regina a promis să construiască un templu în onoarea lui Shiva și să postească până când shikhara (vârful templului) va fi finalizat. Regele și-a revenit curând și a început construcția templului, dar, spre disperarea soților, s-a dovedit că lucrările aveau să dureze ani de zile. Din fericire, un inginer deștept a venit și le-a explicat că, pornind de la vârful muntelui, el poate face cupola templului într-o săptămână. Asta a ajutat-o foarte mult pe regină, care a reușit să-și încheie postul repede și, prin urmare templul a fost construit de sus în jos.”

Înălțimea finală a construcției atinge 30 de metri, în timp ce adâncimea totală a groapei constituie 50 de metri. Niciun element al construcției sau de decorare nu a fost adus din exterior – totul a fost sculptat dintr-o singură stâncă.

Având în vedere spațiul vast, fațada bogat decorată și curtea templului, se presupune că lucrarea ar fi început de la Krishna I și ar fi durat cel puțin 100 de ani, când alți conducători au adăugat elemente decorative la discreția lor.

Sculpturile incredibil de frumoase în roca de bazalt reprezintă diverse zeități din cultura hindusă, dar o atenție deosebită a fost acordată zeului Shiva.

Zidurile complet sculptate ale templului îi uimesc chiar și pe sculptorii de clasă înaltă, în arsenalul cărora există orice instrument modern. Chiar și după mai bine de o mie de ani, ei nu s-ar fi decis să înceapă o astfel de construcție.

Cercetătorii au reușit să găsească o plăcuță de cupru în templu cu inscripția: „Oh, Shiva! Cum aș fi putut crea așa ceva fără magie?” Această întrebare îi frământă pe urmași de mai bine de o mie de ani și ea încă rămâne fără răspuns!