Te ai pe tine – o să te descurci! – Această frază te va ajuta în orice situație dificilă!

E vorba despre ceea ce se manifestă atunci când totul în jur își pierde sensul – când obosești în mod deosebit, ești supărată, înșelată și dezamăgită; când se pornește autopilotul și se deconectează sentimentele, cănd se stinge felinarul, când compasul din suflet nu mai arată direcția.

Anume atunci – într-un mod neașteptat vine momentul, când dezamăgirea se spulberă cu fiecare respirație și chiar și în cele mai grele clipe apare liniștea. Așa se întâmplă după o suferință mare sau după finalizarea unei sarcini epuizante.

Această ușurare nu este decât un sine al tău, care stă ascuns în interiorul profund. Sau mai bine zis este însăși profunzimea. Una sigură, plină de susținere și speranță. În cele mai multe cazuri ea este mai puternică decât tine, cea care știi tu că ești și poți fi.

În psihologie acest sine, care reprezintă profunzimea omului, este numit arhetip (dexonline.ro – Structură profundă a psihicului, înnăscută, care generează imagini simbolice și guvernează organizarea experienței umane).

El se manifestă atunci când așteptările tale sunt înșelate. În aceste clipe, când nu mai ai puteri să te gândești la noi visuri și să vezi sensul, atunci când într-o dimineață vine noaptea și simți dintr-odată că ești în stare să aștepți răsăritul.

Astfel începi să ai o altă atitudine față de tine – să fii mai tandră, mai simplă, încerci să te alini. Este vorba de sinea ta ( arhetipul) care a luat totul în mâinile sale și a deconectat pentru un timp mintea îngrijorată. Misiunea sa este de a te face pe tine să rămâi în ordine, să ieși din extreme cu credință și din drame cu viață. Sinea ta este ca propria echipă de susținere.

„Mă am pe mine și o să mă descurc”- aceasta este fraza pe care mi-o spun de fiecare dată când simt că sunt cea mai singuratică persoană din lume. Sau atunci când mi se lasă mâinile în jos și devin indiferentă.

Asta mă ajută să înțeleg că voi trece și de acest lucru așa cum am trecut și de multe alte greutăți în viață. Îmi amintește că mi-am revenit și fără agitație și compas mi-am continuat drumul.

De aceea, nu-ți fă griji din cauza ceții ce s-a lăsat peste viața ta, amintește-ți că te ai pe tine și totul va trece.

Olga P.

Sursa