În Țările de Jos se închid închisorile: Autoritățile sunt nevoite să transfere deținuți din alte țări!

În Țările de Jos au fost închise 19 închisori, din motiv că nu există suficienți infractori care să fie deținuți în ele.

Conform documentelor oficiale care au intrat în posesia ziarului „Telegraaf”, încă 5 instituții de acest gen urmează să fie închise.

Această decizie va lăsa aproape 2000 de oameni fără un post de muncă, dintre care doar 700 vor putea obține alte posturi în instituțiile de aplicare a legii. Închiderea penitenciarelor este o urmare a scăderii constante a criminalității, care a început în anul 2004.

Problema celulelor goale din închisori a devenit atât de serioasă, încât anul trecut, autoritățile olandeze chiar au transferat 240 de prizonieri din Norvegia.

Există multe motive pentru care scade criminalitatea în Țările de Jos: legile loiale cu privire la droguri, accentul se pune mai degrabă pe tratament decât pe detenția în închisoare, utilizarea brățărilor electronice pentru condamnați, ceea ce le permite să lucreze în libertate.

În anul 2008 au fost publicate rezultatele unui studiu, conform căruia sistemul bazat pe utilizarea brățărilor electronice reduce recidiva cu 50% în comparație cu pedeapsa obișnuită. În loc să lenevească în celulă pe banii celor care plătesc impozite, infractorul are posibilitate să aducă beneficii societății.

Toate acestea au condus la un nivel incredibil de scăzut al pușcăriașilor: cu o populație de 17 milioane de locuitori, în țară există doar 11.600 de prizonieri.

În același timp, în America, această cifră este de 716 deținuți la 100.000 de locuitori – un record în toată lumea. Aceasta este o consecință a serviciilor sociale inactive și a lipsei programelor de reabilitarea pentru deținuți. Neavând nicio șansă de a reveni la o viață normală, mulți infractori își repetă greșelile și se întorc din nou în închisoare.

Având în vedere că olandezii literalmente importă prizonieri din străinătate pentru a umple penitenciarele, mulțe țări au doar de învățat de la ei!