Tânărul a fost suprins când femeia l-a bătut pe umăr. Nici nu-și imagina cu ce se va termina această cunoștință…

 

Am venit la universitate. În acea zi, umărul meu a fost atins de o mână de femeie. M-am întors și am văzut o bătrână mică, pe fața căreia lumina un zâmbet. Ea mi-a spus:
woman-hands-696x522[1]
-Salut, frumosule! Mă numesc Roza! Am 80 de ani. Pot să te îmbrățișez?
Am râs cu entuziasm și am răspuns:
-Sigură că se poate!

Ne-am îmbrățișat strâns.

-Ce faci la universitate? -am întrebat eu.

Ea, glumind a răspuns:

-Sunt aici pentru a face cunoștință cu un tânăr bogat, să mă mărit cu el și să fac câțiva copii.

-Dar dacă serios?- am insistat eu. Eram curios de ce a început să învețe la vârsta asta.

-Mereu am visat să am studii superioare! – a răspuns ea.

După lecții, am decis să luăm prânzul împreună. Și am devenit prieteni.  De atunci în fiecare zi plecam împreună de la lecții și vorbeam despre toate în lume. Ascultam cu admirație această ”mașină a timpului”, când împărțea cu mine înțelepciunea și experiența.

Timp de un an Roza a devenit simbolul universității noastre. Găsea ușor limbă comună cu toți studenții. De aceea, noi nu puteam să nu o invităm la petrecerea noastră. Nu voi uita ce ne-a învățat atunci. S-a apropiat de tribună, un pic emoționat s-a apropiat de microfon și a spus:

-Mă scuzați că m-am emoționat! Acest whiskey mă omoară!

 

 Noi am râs, iar ea a continuat:
-Noi nu continuăm să facem sport nu pentru că îmbătrânim, ci îmbătrânim pentru că nu facem sport. Sunt doar câteva secrete pentru rămâne tânăr și fericit. În primul rând, în fiecare zi trebuie să râdeți. În al doilea rând, trebuie să ai un vis. Fără vise omul moare. Nici nu vă imaginați câți oameni din jur sunt morți deja, fără să-și dea seama de asta!
Am vrut să vă mai povestesc, că există o mare diferență între îmbătrânire și maturizare.Pentru a deveni bătrân nu ai nevoie de mare lucru. Pentru asta de fapt nu trebuie să faci nimic. Pentru a te maturiza însă, trebuie să cauți mereu posibilități de a te schimba și de a te dezvolta.

 

 

Și încă, să nu regretați nimic. Oamenii bătrâni de regulă, regretă ceea ce nu au făcut, nu ceea ce au făcut.

Și-a încheiat discursul, iar sala a explodat în aplauze.

 

La o săptămâna după terminarea universității, Roza a murit în somn. Peste două mii de studenți au venit la înmormântarea ei, pentru a onora memoria acestei femei minunate, care pe propriul exemplu a arătat că niciodată nu este prea târziu să te bucuri de viață…