Tactica oamenilor inteligenți: 17 lucruri pe care ei nu le fac niciodată!

„Om inteligent” – ce înseamnă asta? O memorie excelentă? Un IQ ridicat? În principiu da, dar… În viața reală „inteligența” este capacitatea de a lua deciziile corecte într-un moment cheie și de a depăși cu brio situațiile dificile. Cum anume?

1.Oamenii inteligenți nu neglijează oportunitatea de a economisi bani

A nu se confunda cu lăcomia și zgârcenia! Capacitatea de a renunța la cheltuielile inutile este un obicei foarte bun. Revizuiește-ți cheltuielile și vei realiza ușor că faci multe achiziții inutile și chiar cheltuiești sume mari pentru multe fleacuri.

2.Ei nu se bazează pe alții

Desigur, este minunat să ai prieteni, rude, părinți gata întotdeauna să te ajute. Dar nu te baza pe ei de fiecare dată – altfel în ochii altor oameni vei arăta ca o persoană neajutorată. Data viitoare când vei avea nevoie de ajutor, nu suna pe cineva pentru a o rezolva, dar mai aruncă o privire și încearcă să acționezi cu propriile forțe.

3.Nu acționează în mod iresponsabil

Bineînțeles, nu este vorba despre faptul că oamenii deștepți sunt plictisitori sau nu știu să se distreze. Fiecare dintre noi cel puțin o dată în viață s-a confruntat cu consecințele iresponsabilității. Și oamenii inteligenți nu sunt o excepție. Dar, spre deosebire de majoritate, ei învață din greșelile lor.

4.Ei sunt deschiși pentru experiențe noi

Viața se schimbă mai repede decât ideile noastre despre ea și, mai devreme sau mai târziu, intrăm în conflict cu realitatea. Oamenii inteligenți nu se agață cu orice preț de principiile lor. Ei se adaptează la noile realități și își adaptează părerile asupra lumii, astfel încât să crească și să se dezvolte în continuare.

5.Nu au remușcări din cauza greșelilor făcute

Atunci când planurile eșuează, o iei din nou de la zero. Iar uneori este bine să renunți la ideile care nu s-au dovedit a fi foarte strălucite. Analizează greșelile, uită de ele și începe un nou capitol.

6.Ei nu permit trecutului să îi tragă înapoi

Trecutul nu poate fi șters. Trebuie să învățăm cum să-i facem față și să nu îi permitem să ne afecteze realizările noastre viitoare. Dacă nu este nimic util de luat din experiențele anterioare, pur și simplu închizi ușile și le lași în trecut.

7.Ei nu se bazează pe noroc în rezolvarea problemelor

„Speră să fie bine, dar pregătește-te pentru ce este mai rău.” 

Te poți baza pe noroc, dar nu o face prea des – pur și simplu, lucrurile nu funcționează așa. Oamenii inteligenți nu-și lasă niciodată proiectele să meargă la întâmplare și nu îi sfătuiesc nici pe alții să o facă.

8.Ei nu neglijează aspectele importante ale afacerii lor 

Unul dintre cei mai importanți factori pentru succes este atenția la detalii. Să luăm, de exemplu, site-ul companiei. Pentru cumpărători aceasta este adevărata „față” a companiei și o modalitate excelentă de a înțelege modul în care aceasta corespunde realității moderne. S-ar părea că este simplu – dar mulți antreprenori neglijează acest aspect.

9.Ei nu ezită să învețe din greșelile lor

Greșelile sunt inevitabile. Nu poți controla totul. Greșelile apar în viața noastră pentru a ne aminti că avem neajunsuri și pentru a ne face să învățăm ceva important. Să înveți din greșeli înseamnă să vezi partea bună a unei experiențe nefericite.

10.Ei nu renunță la ideile lor doar pentru că alții nu le acceptă 

Luptă pentru visul tău sau încearcă să găsești pe cineva care apreciază ideea ta. Mereu o să existe cei care se simt intimidați de tine și potențialul tău. Ei încearcă să-ți împiedice dezvoltarea. Pe de altă parte, trebuie să accepți criticile constructive care îți pot oferi perspective bune pe viitor.

11.Ei evită promisiunile mari

Faptele spun mai multe despre om, decât cuvintele. Dacă nu vei reuși să faci ceea ce promiți, vei pierde respectul și încrederea oamenilor. Nu vorbi – acționează.

12.Ei nu pierd ocazia de a crește și a se dezvolta 

Niciodată nu o să poți deveni o ființă desăvârșită și nici nu ar trebui să-ți stabilești acest obiectiv. Cu toate acestea, făcând efortul de a progresa în diverse domenii vei reuși să devii o persoană mult mai inteligentă și să continui să te dezvolți de-a lungul carierei.

13.Ei profită de potențialul gadget-urilor

Lipsa cunoștințelor legate de un anumit domeniu modern nu face în mod automat pe cineva incompetent. Oamenii inteligenți vor găsi întotdeauna o soluție pentru a compensa neajunsurile lor. Și cel mai simplu mod de a face acest lucru este să cumperi un smartphone și să înveți să îl utilizezi cu adevărat eficient. Un gadget modern te poate ajuta să faci aproape orice – de la calcule matematice până la a învăța să cânți la chitară…

14.Ei nu-și supraestimează abilitățile

„Faustul” lui Goethe ne spune o poveste minunată despre cum chiar și cei mai strălucitori dintre noi pot suferi o cădere tragică, pur și simplu, pentru că încearcă să depășească limitele. Munca grea și ambiția sunt sănătoase, dar fără moderație aceste calități pot fi periculoase.

15.Ei nu își fac dușmani

Indiferent dacă ești antreprenor de succes sau un angajat de rând într-o companie mică, nu poți fi întotdeauna pe placul tuturor. Convingerile și ideologiile tale se pot deosebi de cele ale colegilor tăi. Problema este că nu știi cum vor reacționa ei dacă se vor simți provocați. Poate că și ei te percep în același fel. Această situație poate să ducă la o atitudine ostilă.

16.Ei nu permit mândriei să îi împiedice

Mândria în sine este o latură foarte bună a caracterului uman. Dar în niciun caz nu trebuie să-i permiți să te controleze. Atunci când ia decizii, un om inteligent se bazează pe bunul său simț și, dacă mândria îl copleșește, pur și simplu o ignoră.

17.Ei nu pun toate ouăle într-un singur coș

Totul e simplu. Nu investi tot ce ai de dragul realizării unei singure idei. Întotdeauna trebuie să ai planuri de rezervă, să iei în considerare neprevăzutul.