Știai asta? De ce albina moare, după ce te înțeapă

Este de remarcat faptul că albinele iubesc pacea. Ele acționează agresiv doar pentru a se apăra. Acest proces, de înțepare și de moarte, la albine, se numește autotomie. Nu se referă la toate speciile de albine. Viespile, de exemplu, nu sunt supuse acestui proces.

Atunci când albina te înțeapă, aparatul care conține acul intră în pielea ta. Albina este prea slaba de puteri ca să-și retragă acul înapoi, iar dacă recurge la această acțiune, ea își rupe abdomenul, astfel va muri.

Este de remarcat faptul că atunci când albina înțeapă un animal cu pielea mai subțire, ea nu va avea probleme și va zbura în continuare după ce va scoate acul.

Regina albinelor nu autotomează niciodată. Ea nu are așa-zisele cârlige în aparatul ei de înțepat. Albinele de sex masculin mor și ele atunci când se copulează cu regina. Asta se întâmplă deoarece organele lor genitale se desprind din trupul lor în timpul actului. Cei care nu doresc să copuleze cu regina sunt alungați din stup. Astfel mor de foame.

Acul albinei este folosit pentru apărare împotriva altor albine ori insecte. Numai atunci când albina înțeapă un om ori un animal cu pielea groasă, acul ei se blochează și albina moare.

Sursa