Starea de „Flow” – Iată 10 modalități să o atingi pentru a deveni mai fericit!

Profesorul Mihai Csikszentmihalyi, un filosof și psiholog american renumit, și-a dedicat cea mai mare parte a vieții studierii fenomenului fericirii și a întemeiat chiar și o direcție în domeniul psihologiei pozitive, care capătă tot mai multă popularitate. Conceptul de Flow (flux) presupune o stare de productivitate, în care oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă.

Iată cum să înveți să atingi starea de flow și să devii mai fericit!

1.Fericirea nu este ceea ce ni se întâmplă. Pentru a fi fericit, trebuie să înveți. Nu uita că în fiecare minut creezi (sau nu creezi) fericire cu gândurile tale. Până la urmă, tu ești cel care alege ce atitudine să ai față de ceea ce ți se întâmplă.

2.Atunci când mi-am stabilit obiectivul de a afla de ce unii oameni știu să fie fericiți, în timp ce alții nu, am început să studiez două grupuri de oameni. Primul – cei care au pierdut totul în viață, inclusiv și pe cei dragi, dar acest lucru nu i-a distrus. Dimpotrivă, ei au reușit să găsească un sens nou în viață și noi stimulente pentru auto-dezvoltare. Și erau mai fericiți decât cei, cărora soarta părea că le-a oferit totul. Al doilea – oamenii de creație – artiști, muzicieni, scriitori. Când făceau ceea ce le plăcea, parcă nu mai exista nimic pentru ei – cădeau într-o stare de euforie. După mai mulți ani de cercetări, am ajuns la concluzia că trucul ambelor grupuri este capacitatea de a-și controla conștiința și de a-și gestiona energia psihică.

3.Banii, averea materială și chiar sănătatea nu sunt o garanție a fericirii. Da, ei îți pot îmbunătăți viața, dar dacă nu știi cum să controlezi energia, atunci vei simți în continuare că ceva nu-ți ajunge.

4.Învață să te distrezi în fiecare zi. Îți sugerez un mod simplu. Fă o listă cu lucrurile pe care le faci bine. Este important să te bucuri cu adevărat să le faci, astfel încât în timpul acestor activități să uiți de timp și de tine însuți. Încearcă să dedici timp uneia dintre aceste sarcini în fiecare zi și să complici treptat sarcinile. Astfel, vei învăța să intri în starea de flow.

5.Împărtășește-ți fluxul cu copiii, învață-i să se bucure de viață. Fii sincer cu ei, astfel încât să știe ce aștepți de la ei. Fă-ți mai puține griji pentru viitorul lor și, în schimb, ascultă ce gândește și simte copilul în acest moment. Nu îi presa și nu le limita libertatea – lasă-i să știe că pot acționa la discreția lor, inclusiv încălcând regulile părinților, dacă sunt gata să înfrunte consecințele.

6.Fluxul este un sentiment de plenitudine a vieții, adică a fericirii. Cu cât atingi mai des această stare, cu atât mai puțină energie vitală pierzi. Și cu atât mai multă bucurie ai în viață. Poți să înveți să obții această stare. Am evidențiat câteva reguli pentru a face acest lucru:

-Trebuie să-ți placă ceea ce faci și să fii bun în ceea ce faci, astfel încât să nu pierzi energia pe îndoielile de sine.

-Trebuie să te concentrezi complet asupra procesului, astfel încât în conștiință să nu existe loc pentru informații care nu sunt relevante în acest moment.

-Percepția timpului se schimbă. Orele se transformă în minute, iar minutele se pot întinde în ore. De parcă ai cădea într-un tunel îngust al timpului, unde doar prezentul este real.

-Trebuie să ai obiective clar definite și capacitatea de a obține rapid un feedback.

-Uiți complet de griji și probleme, de parcă ele nu mai există în viața ta. Asta îți dă și mai multă forță și idei, de parcă ești conectat la un flux nesfârșit al unei singure energii cosmice.

-Ai un sentiment de control asupra situației și, prin urmare, asupra vieții tale.

7.Poți intra în starea de Flow făcând aproape orice muncă – de la călcatul cămășilor și până la cucerirea Everestului.

8.Nu-ți fie frică să muncești din greu. Anume în timpul lucrului și nu a odihnei, ai mai multe șanse să atingi starea de Flow, ceea ce înseamnă că și a fericirii.

9.Întreabă-te: ce faci atunci când ai timp liber? Oamenii de știință au calculat că o persoane obișnuită din occident petrece anume muncind nu mai mult de 30 de ore pe săptămână, el se află la serviciu încă 10 ore, dar le petrece odihnindu-se, jucându-se la calculator, discutând cu colegii. 20 de ore pe săptămână constituie timpul liber, dintre care 7 sunt petrecute în fața televizorului, 3 ore sunt petrecute în lectură, 2 ore pentru sport, iar altele 7 pentru comunicare și divertisment. Mai rămân încă 50-60 de ore de veghe. Strămoșii noștri aveau mult mai puțin timp liber, dar cu siguranță se bucurau mai mult de viață decât noi.

10.În urmă cu 2300 de ani, taoiștii și-au dat seama că singurul mod corect de viață este să acționezi spontan, fără să te gândești la beneficiile externe și să fuzionezi cu lumea. Ai încredere în tine, în abilitățile tale, în lume în general și în locul tău în ea. Acționează cu încredere și cele mai bune decizii vor veni de la sine.