Simbolul Munților Apenini: Vezi ce ascunde în interior Colosul gigant din Florența, realizat în secolul al XVI-lea!

Villa Pratollino din Toscana este locul unde poți admira o sculptură de o frumusețe incomparabilă. Reprezentânt o figură umană sculptată direct în stâncă, Colosul Appennino a fost creat de renumitul sculptor-manierist Giovanni da Bologna (Giambologna) la sfârșitul anilor 1500, ca simbol al munților italieni stâncoși. Această zeitate de piatră poartă numele demn Appennino și pare a fi victorios în lupta cu un șarpe, din a cărui gură izvorăște un șuvoi de apă.

Dar sculptura nu este chiar atât de simplă cum pare la prima vedere. În interior sunt ascunse mai multe încăperi care pot fi utilizate în scopul propus. Mâna stângă a colosului menține un flux de apă care izvorăște sub pământ. Jumătate munte, jumătate bărbat, Appennino emană surprinzător de multă viață și dinamism.

Sculptura a fost realizată între 1577 și 1581 la cererea lui Francesco I de Medici, Marele Duce de Toscana. Sculptat în piatră și construit din cărămidă, înalt de 10 metri, Colosul, care rezistă și astăzi, simbolizează munții Apenini. Trăsăturile sculpturii par să amintească de munții de unde și provine numele: barba este făcută din stalactite, iar corpul îmbrăcat cu frunze și muguri.

De-a lungul istoriei, Colosul din Toscana a fost deliciul multor vizitatori ai regiunii. Domeniul este deschis publicului și în prezent și poate fi vizitat din luna mai până în septembrie.

În același timp, o curiozitate mai mare este stârnită, însă, de interiorul sculpturii. Colosul Appennino ascunde mai multe camere ornate cu fresce și diverse decorațiuni.

Conform unei legende, date care nu sunt confirmate oficial, în capul uriașului Appennino se află o cameră prevăzută cu un șemineu. Odată aprins, acesta scotea fum chiar pe nasul zeului din piatră.