Scrisoarea lui Abraham Lincoln adresată profesorului fiului său: Cuvinte pătrunse de dragoste și grijă paternă

Conform sondajelor, Abraham Lincoln, până în prezent rămâne a fi cel mai iubit președinte al poporului american, deși în timpul conducerii sale era supus unei critice dure permanente și a devenit primul președinte asasinat al Statelor Unite. Anume datorită lui a avut loc abolirea sclaviei în SUA, ceea ce l-a făcut să devină un adevărat erou național.

Abraham Lincoln a avut 4 fii, trei dintre care nu au ajuns până la majorat, au murit de tifos și tuberculoză. Doar fiul mai mare, Robert, a avut o viață îndelungată de 82 de ani și și-a construit o carieră remarcabilă în jurisprudență și politică.

În anul 1855, Abraham Lincoln a scris renumita scrisoare adresată profesorului fiului său, cel mai probabil a lui William. Citește un fragment din această scrisoare, pătrunsă de iubire și grijă părintească. Acestea sunt lucruri cu adevărat importante, pe care le uităm adesea, în procesul de învățare:

,,Eu înțeleg, el trebuie să afle, că nu toți oamenii sunt corecți, că nu toți sunt sinceri. Dar învățați-l, că pentru fiecare ticălos există un erou, că pentru fiecare politician corupt există un lider consacrat. 

Învățați-l, că pentru fiecare dușman, există un prieten. Eu știu, pentru asta e nevoie de timp, dar dacă puteți, învățați-l, că 1 dolar câștigat este mult mai prețios, decât 5 găsiți. Învățați-l să poată să piardă, dar și să se bucure de victorii. 

Dacă veți reuși, feriți-l de invidie, învațați-l secretul unui râs liniștit. Permiteți-i să afle, că este cel mai ușor să-i învingă pe flecăreți și lăudăroși. Și dacă e posibil, învațați-l să descopere minunăția cărților…

Învățați-l, că este mai onorabil să eșuezi decât să trișezi… Învățați-l să aibă încredere în ideile proprii, chiar dacă cineva îi spune, că greșește… Învățați-l să fie blând cu oamenii blânzi și dur cu cei duri. 

Străduiți-vă să îi insuflați fiului meu puterea de a nu urma mulțimea, atunci când toți aderează la partea câștigătoare… Învățați-l să asculte de toți oamenii, dar să filtreze tot ce aude prin prisma adevărului și să oprească doar ce e bun pentru el. 

Dacă veți reuși, învățați-l să râdă atunci când e trist, și că nu e nimic rușinos în lacrimi.

Învățați-l să-și ,,vândă” talentele și mintea la cel mai înalt preț, dar niciodată inima și sufletul. Învățați-l să nu asculte urletele mulțimii, dar să se ridice și să lupte, dacă consideră că are dreptate.

Tratați-l cu blândețe, dar fără gingășie excesivă, pentru că doar încercarea de foc oferă oțelului o calitate superioară. Permiteți-i să aibă bărbăția de a fi nerăbdător față de tot ce e rău… Lăsați-l să aibă răbdare, pentru a deveni curajos. 

Învățați-l să creadă întotdeauna în sine, pentru că astfel el va crede în omenire. Nu este o sarcină ușoară într-adevăr, dar vedeți ce puteți face pentru el… Este atât de bun, fiul meu!”

Abraham Lincoln, 1855.