Rostopasca – un insecticid natural! Iată cum poți folosi planta medicinală în grădină și livadă!

Rostopasca crește în multe grădini și este considerată a fi o buruiană. Însă, de fapt, aceasta este o plantă medicinală. Sucul ei vindecă rănile și îmbunătățește starea pielii.

În plus, rostopasca poate fi utilă grădinarilor care caută o modalitate sigură și naturală pentru lupta cu dăunătorii. Soluțiile pregătite pe bază de rostopască servesc ca insecticid natural și eficient. Acestea sunt un remediu excelent împotriva afidelor și furnicilor.

Rostopasca conține substanțe precum acid ascorbic, flavonoide, saponine, uleiuri esențiale, acizi organici și alcaloizi. Odată ajunși în apă, o fac otrăvitoare pentru dăunători. Există mai multe moduri de a folosi această plantă medicinală în grădină și livadă.

1.În pulbere

Plantele de rostopască se usucă și se macină în pulbere. Apoi se presară pe pământ. Această metodă este folosită pentru dezinfectarea solului înainte de plantarea unor astfel de flori cum ar fi lalelele și gladiolele. De asemenea, pot fi presărate și plantele în sine în caz că apar larve de afide pe ele.

 

 

2.Dezinfectarea bulbilor

Pentru a proteja plantele de dăunători, ele pot fi tratate cu infuzie de rostopască înainte de plantare. 150 g de iarbă de rostopască zdrobită se infuzează cu 5 litri de apă și se lasă pentru o zi.

Apoi, infuzia de rostopască se încălzește puțin și se țin în ea bulbii de flori timp de 2 ore, pentru a-i pregăti pentru plantare.

3.Respingerea rozătoarelor

Rostopasca uscată este pur și simplu împrăștiată printre tufișurile cu fructe, zmeură, coacăză și pomii fructiferi.

4.Stropirea

Afectarea masivă a plantelor de către afide poate fi oprită numai prin pulverizare. Umple 1/4 din găleată cu iarbă proaspăt tăiată mărunt de rostopască. Apoi, toarnă apă clocotită deasupra sau fierbe iarba timp de 5 minute.

Lasă să se infuzeze timp de 3 ore. Apoi filtrează tinctura de rostopască și pulverizează plantele afectate cu ea. Dacă dorești, poți adăuga câteva lingurițe de săpun lichid, astfel încât soluția să se așeze mai bine pe frunze.

Cu această soluție poți prelucra și pomii fructiferi, dacă pe ei au apărut omizile. Avantajul acestei plante este că poate fi folosită pentru tratarea culturilor de legume, fructe, dar și a florilor.