Robert kiyosaki – Tata bogat tata sarac. Aici gasesti rezumatul cartii


Eroii principali ai acestei cărți sunt cei doi tați ai lui Robert Kioysaki . Unul din ei este tatăl adevărat a lui Robert, iar cel de-al doilea, a jucat un rol important în devenirea lui Robert milionar și care l-a învățat tot, e tatăl unui prieten de-a lui .
Tatăl biologic, a fost doctor în știința și a predat la universitate!
Celalalt a terminat doar 8 clase, și s-a cufundat în viață, și a învățat tot ce știe din experiență lui!
Ambii câștigau destul ca să se poate întreține, doar că înainte de moarte, cel de-al doilea tată, era unul dintre cei mai bogați oameni ai insulei Hawai, și a lăsat copiilor săi zeci de milioane de dolari! Iar tata lui Robert, a lăsat copiilor doar datorii și impozite.

Procesul de a câștiga bani, e o știință care din păcate nu ne învăța la școală! Tot ce ne-a învățat la școală este doar drumul spre a ne construi o cariera, de acea în multe familii, părinții inconștienți pregătesc copiilor aceeași cale, iar daca părinții dumneavoastră nu au devenit bogați, independenți, și nu fac parte din acel procent mic, atunci vă vor învăța cum sa fiți săraci! Nu pentru că vă doresc răul, dar pentru ca ei singuri nu știu cum să ajungă bogați, și nu au citit această carte ca să-și schimbe viziunea asupra vieții!

Același lucru s-a întâmplat și cu mine! Familia mea nu făcea parte din acel mic procent care acum mă înconjoară! Ei nu m-au învățat cum să mă îmbogățesc, ci din contra, fără sa-și dea seama, m-au învățat sa fiu sărac!
Toata viața m-au sfătuit sa merg la universitate, sa îmi fac o profesie, sa mă angajez și să am un salariu! Erau momente când având propriul business, ei mă întrebau: „Cât ar fi de bine sa te angajezi undeva! Tu măcar iți cauți un job, fiule?”

Anume de asta, la timpul meu, am mers la universitate de drept, ca să le fiu lor pe plac! Dar după ce am citit cartea „Tată Bogat, Tată Sărac”, am înțeles că această carte m-a învățat mai mult decât ceea ce se învață în 4 ani la universitate!

Anume autorii acestui gen de cărți au devenit pentru mine „Tatăl bogat”, care a jucat un rol important în cariera mea, astfel încât la sfârșitul primului curs aveam deja businessul meu!
Dacă dumneavoastră, la fel ca mine nu va-ți născut în familie bogată, care face parte din acel mic procentaj, atunci neapărat trebuie să citiți cartea lui Robert Kioysaki.

Mulți dintre noi cred că un salariu mare, va rezolva problemele noastre financiare, când de fapt problemele noastre le rezolva nu banii mulți, dar cunoștințele care ne ajuta să obținem acești bani! Problema multora dintre noi, constă în faptul că lucrăm pentru bani! Pierdem puteri și energie pentru câștigarea unui salariu mare!

Da, pentru început trebuie să lucram, ca sa strângem o suma anumita de bani! Dar daca noi vrem sa ne îmbogățim, atunci cât mai repede trebuie să facem că banii să lucreze pentru noi, ca să ne aducă și mai mulți bani!
Pentru asta e nevoie ca să înțelegem doi termeni economici: Activi și pasivi
Chiar daca ați studiat „Finanțe și Bănci” zic să lăsăm la o parte cunoștințele acumulate, și sa explicam acești termeni mult mai simplu.

„Active” – sunt lucrurile și acțiunile care vă măresc venitul și invers „Pasivi” – sunt lucrurile și acțiunile care vă micșorează venitul! Orice lucru poate sa fie atât Activ cât și Pasiv. De exemplu: Dacă aveți o mașina și în fiecare lună cheltuiți 200$ pentru întreținerea ei atunci ea e Pasiv, dar daca aceeași mașina o dați în chirie și câștigați 200$ – ea e Activ!
Factorul Activ include în lista sa: Propria afacere, imobiliare vă care aduc venit, acțiunile companiei și multe altele!
Factorul Pasiv include diferite lucruri care nu au mare importanță dar pe care cheltuim bani!

E foarte important să înțelegeți diferență dintre cei doi termeni! Știți de ce oamenii bogați continuă să se îmbogățească iar cei săraci să fie săraci? Pentru că cei bogați investesc banii săi în lucruri Active iar cei săraci în Pasive, și cu timpul nivelul traiului ori nu se schimba deloc, ori se înrăutățește!
De exemplu: în loc sa-ți cumperi un telefon nou sau o mașină noua pe banii câștigați, mai bine investiți în ceva ce iți va aduce și mai mult venit! Eu nu-mi cumpăr haine de la cei mai renumiți designeri sau telefoane de ultima performanta sau mașini de ultimul model, cei care mă cunosc pe mine acum, știu foarte bine ce model de telefon am!
Anume din aceste motive, de la 17 ani am realizat zeci de business-proiecte, erau momente când pierdeam mulți bani și invers câștigam mult, și chiar dacă pierdeam o sumă de bani, eu câștigam o experiență importantă care mă ajută pe viitor, în noile investiții!

Dacă dumneavoastră credeți că atunci când veți deschide propriul business veți pierde banii voștri, rețineți un lucru, daca în loc de aceasta veți cumpăra un nou telefon în timp ce cel vechi încă funcționează, sau cumpărați un televizor mai scump decât cel pe care îl aveți acasă, sau cheltuiți tot salariul pe o mașina, atunci luând în considerație toate aspectele incluziv și inflația, o sa pierdeți și mai mult și cu toate acestea nu acumulați nici o experiență!
Nu mai vorbesc de lucrurile care le luați in credit! Dacă dumneavoastră luați în credit ceva, o sa aveți cheltuieli în plus și o sa fiți dependenți de cei care v-au oferit acest credit!
Da, oamenii care vă înconjoară se vor gândi că sunteți bogat: ” uite ce mașină conduce, ce telefon folosește!” Dar de fapt buzunarul dumneavoastră va fi gol, și niciodată nu veți fi asigurat!

Dar daca dumneavoastră investiți într-un business, în cel mai rău caz o să pierdeți banii dumneavoastră, ca și în exemplul precedent, dar datorită acestui fapt veți câștiga o experiență importantă care o să vă ajute în viitoarele investiții! Trebuie să recunoașteți că acest lucru vă va aduce mai mare beneficiu și cunoștințe de cât din serialele care le-ați fi privit pe televizorul nou luat în credit! Țineți minte, experiența vă face mai deștepți! Apare o întrebare: „Daca nu voi putea cheltui și nu voi putea sa-mi cumpăr ce îmi doresc, pentru ce mai câștig acești bani?”

Trebuie să înțelegeți, nu cheltuielile sunt importante, dar cum sa-ti mărești propriu venit și cum corect să împarți resursele tale financiare! Să ne imaginăm că venitul familial este de 1000$ , iar cheltuielile lunare sunt 500$! Desigur toți dintre noi ne dorim ce e mai bun, nu e nimic uimitor, de acea din cei 500 care v-au rămas cheltuiți 150 pe ce va doriți iar 350 investiți intr-un factor activ ca venitul familiar să crească la 1200-1500$! Amintiți-vă că nu este neapărat vorba de 1000$, poate fi și 100 000$ sau 300$! Fiecare din noi își calculează venitul sau după puțin timp luând în considerație costurile și veniturle! Cel mai important nu e cit câștigați, dar cit puteți strânge din suma câștigată!

De aceea cel mai important lucru care îl puteți învăța din aceasta carte este următorul: Oamenii care au învățat sa fie săraci, toata viața vor lucra pentru bani, și vor crede că dacă salariu se mărește vor putea rezolva toate problemele!
Iar oamenii care gândesc invers, vor strânge o anumita suma de bani și vor încerca să-i pună în circulație pentru a-si mari veniturile!