Rajneesh Osho: Iubește-te pe tine însuți. Acest lucru nu are nicio legătură cu Ego-ul!

Iubirea arată ca o relație, dar începe într-o singurătate profundă. Iubirea se exprimă fiind împreună, dar sursa iubirii nu este în a fi împreună; sursa iubirii este în meditație. Când ești absolut fericit în singurătatea ta – când nu ai nevoie de nimeni altul, când celălalt nu este o necesitate – atunci ești capabil să iubești. Dacă celălalt este necesitatea ta, poți exploata, manipula, domina, dar nu poți iubi.

Dacă iubirea ta este concentrată asupra altora, vei rămâne în întuneric. Întoarce mai întâi lumina asupra ta, devino mai întâi lumină. Las-o să împrăștie întunericul tău interior, slăbiciunea interioară. Fie ca iubirea să te transforme într-o energie imensă, într-o putere spirituală.

Iubirea de sine nu înseamnă deloc mândrie egoistă. De fapt, aceasta presupune exact opusul.

Iubirea topește ego-ul din tine. Cu cât te iubești mai mult, cu atât mai puțin găsești ego-ul în tine și atunci această iubire devine un salt mare spre divinitate.

„Iubește-te pe tine însuți” spune Buddha. Și asta poate transforma lumea. Poate distruge tot trecutul urât. Poate proclama o nouă eră, poate fi începutul unei noi umanități.

Înconjoară-te de energia iubirii. Iubește-ți trupul, iubește-ți mintea. Iubește-ți întregul mecanism, întregul tău organism. Prin „iubește” se subînțelege: acceptă-te așa cum ești.

Când ai fericire, o poți împărtăși; când nu o ai, cum o poți împărtăși? Înainte de a împărtăși ceva, trebuie să ai acel ceva.

Un om care se urăște pe sine îi va urî pe toți ceilalți – el este atât de furios, încât preferă să rămână într-o furie constantă. Un om care se urăște pe sine însuși… cum poate să spere că alții îl vor iubi?

Nu te respecți, nu te iubești pe tine însuți. Toată viața ta se irosește pe condamnarea altora. De aceea oamenii sunt atât de pricepuți să găsească defecte. Ei găsesc defectele în sine – cum ar putea ei să evite să găsească aceleași defecte la alții? Iată de ce, în lume există atât de multă critică și atât de puțină dragoste.

Iubirea este o experiență spirituală care nu are nicio legătură cu corpurile, ci este asociată cu cea mai profundă ființă interioară. Dar tu încă nu ai intrat în propriul tău templu. Nu știi cine ești, dar încerci să afli cât de bine știi să iubești. Fii tu însuți mai întâi de toate, cunoaște-te pe tine însuți, iar iubirea va veni ca o răsplată.

Cei care au găsit sursa iubirii de sine, nu mai simt nevoia să fie iubiți de cei din jur – dar vor fi iubiți!