Prima inimă imprimată 3D: Cele mai importante descoperiri științifice făcute în ultimii 5 ani!

Știința nu stă pe loc, ci se dezvoltă cu pași rapizi. Acest lucru nu poate decât să ne bucure: în ultimii 5 ani, oamenii de știință au făcut atât de multe descoperiri importante în diferite domenii ale vieții, încât nu putem să nu le admirăm eforturile!

Prima inimă la imprimanta 3D

În anul 2019, oamenii de știință au reușit să creeze cu ajutorul unei imprimante 3D o inima adevărată! Pentru aceasta, se iau celule de grăsime umane, care sunt transformate în celule stem. Apoi, materialul extras este amestecat cu țesut conjunctiv. Rezultatul este ceva asemănător cu cerneala pentru o imprimantă. Pe ea, oamenii de știință construiesc în prealabil organul pe care ar trebui să-l obțină.

Imprimarea unui exemplar a durat 3,5 ore. Iar pentru a obține o inimă umană cu toate vasele, este nevoie de mai multe celule și „cerneală”, iar procesul în sine ar trebui să dureze aproximativ o zi. Poate că în următorii 10 ani această tehnologie va fi disponibilă în multe instituții medicale.

Prima fotografie a unei găuri negre

O descoperire istorică, care a fost făcută în anul 2019: pentru prima dată, oamenii au obținut o fotografie cu o gaură neagră! Aceasta este situată la o distanță de 53 milioane de ani-lumină de Pământ. Acest lucru a fost posibil datorită unirii a 8 telescoape care monitorizau nu numai acest obiect, ci și o altă gaură neagră care este mai aproape de noi.

Primele rezultate au fost obținute de oamenii de știință deja în 2017, dar a fost nevoie de încă 2 ani pentru prelucrarea lor. Drept urmare, am obținut prima imagine detaliată a unei găuri negre, care ar trebui să-i ajute pe oamenii de știință în studiul lor suplimentar asupra acestor obiecte.

Creșterea organelor

Problema transplantului de organe umane rămâne a fi una urgentă. Dar un grup de oameni de știință de la Harvard pare să fie pe cale de a rezolva această problemă, învățând să crească artificial organele. Ce-i drept, cu ajutorul animalelor (de exemplu, porcilor) din care se obțin celulele necesare. De asemenea, au învățat să îndepărteze organul necesar de la animal urmat de spălare, astfel încât acesta rămâne a fi țesut curat.

Apoi, pe acel țesut se plantează celule stem umane, care intră în contact între ele, generând un nou organ. După formarea sa finală, acesta poate fi transplantat la om. În ciuda ADN-urilor diferite, el se înrădăcinează bine în corpul uman.

Modificarea ADN-ului embrionar

Oamenii de știință au realizat o descoperire de neînchipuit în anul 2018. O echipă de biologi din Pennsylvania a reușit să reconstruiască o secțiune de ADN dintr-un embrion. Însă, până acum acest experiment a fost realizat doar pe șoareci, dar rezultatul de succes poate semnifica că tehnologia poate fi aplicată și oamenilor. Potrivit cercetătorilor, acum se gândesc la modul în care să transfere cel mai corect utilizarea sa către o femeie însărcinată.

Dacă totul va merge bine, atunci diverse forme de boli ereditare detectate la făt vor putea fi corectate chiar în timpul sarcinii. În plus, această tehnologie va reduce numărul de avorturi la femei!