Previziunile lui Nikola Tesla despre lumea secolului XXI: ,,Pământul se va transforma într-un creier imens”

În anul 1926 revista Collier’s a publicat interviul cu inventatorul Nikola Tesla. Conținutul descuției era șocant pentru acele timpuri, și până în prezent a rămas destul de curios. 

Nikola Tesla are 68 de ani. El stă liniștit în cabinetul său, studiind lumea, pe care a schimbat-o cu mâinile sale, prezicând alte schimbri, care inevitabil se vor întâmpla datorită progresului omenirii. Tesla este un om înalt, slab și ascetic, care poartă negru. Își poate permite luxul, dar trăiește modest și are mare grijă de alimentația sa. Nu bea nimic înafară de apă și lapte, și nu a fumat din tinerețe.

Tesla a venit în America când era tânăr și foarte repede a fost recunoscut a fi un geniu tehnic. Datorită invențiilor sale electrice el a câștigat bani și a construit câteva fabrici, mai întâi în New York, apoi în Colorado și în Long Island.

Dispozitivele wireless

,,Odată ce au apărut sistemele fără fir, mi-am dat seama că această nouă artă îi va aduce omenirii mai mult decât orice descoperire științifică, pentru că aceasta distruge de fapt distanțele. Întreaga lume se va transforma într-un creier imens. Oamenii vor putea să comunice unii cu alții practic instantaneu, indiferent de distanță. Mai mult de atât, cu ajutorul televiziunii și a telefonului, vor putea să se vadă și să se audă de parcă ar sta față în față, necătând la miile de kilometri, iar dispozitivele care le vor permite să facă asta vor fi mult mai simple decât telefoanele noastre de azi. Oamenii vor putea urmări și asculta evenimente – inaugurarea președintelui, campionatul sportiv, lupte și noutăți – de parcă s-ar afla acolo.”

Granițe distruse

,,Toate căile ferate vor fi electrificate, iar locomotivele cu abur vor ajunge în muzee. Vor apărea mașini zburătoare, care nu vor avea pilot la bord și vor fi libere de orice restricții, pe care le au aeroplanele de astăzi. Vom putea ajunge din New York în Europa în doar câteva ore. Vom putea primiziarele cotidiene acasă prin intermediul rețelei fără fir în fiecare dimineață. Problema ce ține de parcarea automobilelor și construcția drumurilor va fi rezolvată. În orașele noastre vor apărea turnuri de parcare, iar străzile vor fi considerabil extinse.”

Statutul femeilor

Una din cele mai importante schimbări ale viitorului, Tesla o consideră schimbarea statutului femeilor. ,,Femeile vor reuși să obțină egalitate iar apoi și superioritate asupra bărbaților, datorită trezirii intelectului lor. Intelectul feminin a demonstrat că este capabil de aceleași realizări, de care este capabil și intelectul bărbaților, și această capacitate va fi extinsă. Femeia medie va fi nu mai puțin, iar apoi și mai educată decât bărbatul mediu. Femeile vor ignora trecutul și vor uimi civilizația cu progresul lor.”

Colliers, 30 Ianuarie, 1926