
Bărbatul din această fotografie se numește Ferdinand Waldo Demara, dar mai este cunoscut și ca Marele Impostor. De ce a fost poreclit așa?
De-a lungul vieții sale, acesta s-a dat drept călugăr benedictin, director de închisoare, medic al unei nave maritime, expert în îngrijirea copiilor, inginer constructor, șerif adjunct, psiholog, avocat, profesor și om de știință în căutarea unui remediu împotriva cancerului.
În același timp, bărbatul nu a încercat niciodată să câștige bani pe asta. Tot de ce avea el nevoie era respectul celor din jur. El poseda o memorie fotografică și un IQ înalt.
La vârsta de 16 ani a fugit de acasă și a petrecut câțiva ani cu călugării cistercieni, iar în 1941 s-a înrolat în armată. Apoi – în marină. A încercat să se dea drept ofițer iar atunci când acest lucru i-a eșuat, a înscenat propria sinucidere și s-a transformat în psihologul Robert Linton French. A predat psihologia la Universitatea din Pennsylvania și Washington.
Apoi, a fost descoperit de agenții FBI și Demara a primit 18 luni de închisoare pentru dezertare. După eliberare, și-a cumpărat acte false și a studiat dreptul la Universitatea Northeastern, apoi s-a întors din nou la călugări.
A fondat un colegiu, care încă mai există și astăzi. La biserică l-a întâlnit pe tânărul medic, Joseph Cyr, devenind prietenul său. După care Demara i-a folosit numele și a început să se dea drept chirurg.
Ferdinand s-a angajat ca medic ofițer sub numele de dr. Cyr în Marina canadiană, unde a fost repartizat pe vasul Cayuga, pentru a pleca în misiune în Coreea în anul 1953. Acolo, el trata perfect pacienții cu penicilină.
Odată, vasul său a primit 16 coreeni grav răniți în luptă, care aveau nevoie de intervenții chirurgicale. Demara era singurul chirurg de pe navă. El a ordonat personalului să pregătească răniții și să-i ducă în sala de operație, în timp ce el s-a așezat în cabina sa să studieze manualele despre operații.
Demara le-a extras gloanțele, a oprit hemoragiile și i-a salvat pe toți răniții. Datorită lui nu a murit niciun soldat. Ziarele au scris cu entuziasm despre chirurgul-erou. Dar, din întâmplare, mama adevăratului Joseph Cyr a citit despre asta și înșelăciunea a fost descoperită.
Încă mult timp, căpitanul navei refuza să creadă că chirurgul său nu avea nicio legătură cu medicina. Marina canadiană a decis să nu aducă acuzații împotriva lui Demara și el s-a întors în Statele Unite.
Apoi, Ferdinand a lucrat ca șef adjunct al unei închisori din Texas (unde a fost angajat datorită diplomei de psiholog). Demara a inițiat un program serios de recondiționare psihlogică a infractorilor și a avut succes în asta.
A lucrat și ca consultant la unul dintre cele mai mari aziluri pentru oamenii fără adăpost din Los Angeles, a primit un certificat de absolvire a colegiului din Oregon și a fost preot paroh la spital.
Ferdinand Waldo Demara s-a stins din viață în 1982, din cauza insuficienței cardiace. Despre el au fost scrise mai multe cărți, a fost făcut un film și chiar un serial.