
Pompom-ul de pe căciulă
Deși astăzi nu reprezintă decât un element de design, în trecut, pompom-ul avea o destinație certă. Marinarii francezi foloseau șepci cu pompom pentru a amortiza ciocnirile dureroase de tavan sau alte suprafețe în timpul furtunilor.
Câmpul separat al caietelor
Suntem atât de obișnuiți cu această structură a caietelor, încât nici nu ne mai întrebăm la ce servesc acele zone demarcate de la marginea foilor. Unii sunt convinși că aceste câmpuri sunt rezervate pentru notițe, alții sunt de părerea că totul se rezumă la aspectul estetic, dar realitatea este un pic mai sumbră.
Câmpurile au fost concepute pentru a proteja informația din caiete de șobolani. În trecut, când șoarecii erau locuitori de rând în casele multor oameni, marginile de caiet se numărau printre gustările preferate ale acestora. În acest fel, deși caietele aveau se suferit, de regulă, informația rămânea intactă.
Clanțele din alamă
Multe clanțe și astăzi sunt produse din acest aliaj datorită efectului distrugător asupra bacteriilor. Foarte multe infecții se răspândesc prin intermediul clanțelor, iar o metodă eficientă de luptă cu acest fenomen firesc, este confecționarea acestora din alamă, aliaj care are proprietatea de a se „autodezinfecta” în totalitate la fiecare opt ore, spre deosebire de alte metale. Astfel, mânerele din alamă au devenit foarte răspândite în cazul instituțiilor publice și a spitalelor.
Cureaua paltonului
La fel ca pompom-ul pentru căciulă, cureaua a devenit cu timpul un element adăugat la palton, aproape exclusiv pentru stil. În trecut, utilitatea acesteia era mult mai mare, fiind folosită de militari pentru a-și strânge paltonul milităresc, mai ales de cei care erau nevoiți să poarte o mărime prea mare.
Șurubelnițele cu mâner fațetat
De regulă, acestea pot fi folosite împreună cu o cheie pentru a amplifica semnificativ presiunea asupra șurubului.
Mostrele de țesături vândute la pachet cu articolele vestimentare
Nasturii din set pot fi utilizați pentru înlocuirea butoanelor pierdute sau defecte, dar cine are nevoie de țesături? Desigur ai putea acoperi o gaură cu ele, dar destinația acestora e mult mai practică. Cu ajutorul lor poți testa efectul diferitor agenți de curățare asupra țesăturii, pentru a nu experimenta cu haina propriu-zisă.
Crestăturile (zimțurile) de pe muchia monedelor
Crestăturile de pe muchia monedelor țin de domeniul trecutului. Când acestea erau confecționate din metale prețioase și aveau valoare intrinsecă, era nevoie de zimțuri pentru a observa dacă nu s-au găsit șmecheri care să roadă puțin din aurul de pe muchiile acestora.
Niturile de pe jeanși
Sunt aplicate pentru a spori rezistența blugilor și a le mări durata de viață. Pozițiile acestora nu au fost alese întâmplător, niturile întărind zonele vulnerabile ale blugilor, unde e mai mare riscul de rupere. Inițial, era nevoie de o durabilitate deosebită, în condițiile în care aceștia erau pantalonii preferați ai vânătorilor de aur în munți.
Indicatorul nivelului de combustibil
Deseori, pe indicatorul nivelului de combustibil poți găsi o pictogramă sub formă de săgeată. Rolul acesteia este de a-ți aminti în care parte se află rezervorul.
Pixurile cu gaura în capac
Destinația acelui orificiu este să prevină sufocarea în cazul în care un copil sau un matur înghite capacul. Gaura îi va permite să respire până la venirea ambulanţei, căile sale respiratorii nefiind blocate complet.
Sertarul de sub cuptor
Deși majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a păstra diferite articole de veselă, producătorii l-au gândit ca spațiu ideal pentru păstrarea bucatelor calde, până la venirea oaspeților.
Orificiile din partea superioară a bastoanelor de acadea
Spre dezamăgirea multor copii, bastonul cu gaură nu reproduce sunete de fluier, ci constituie o modalitate simplă de a împiedica căderea subită a caramelului de pe băț.
Orificiile de pe lacătele suspendate
Acestea au fost create pentru a contribui la eliminarea umezelii, dar și pentru a lubrifia facil mecanismul de blocare.
Radierele bicolore
Inițial, părțile opuse ale radierei bicolore au fost concepute pentru a șterge creionul de pe diferite tipuri de hârtie. Capătul roșu pentru hârtie fină, iar cel albastu pentru hârtie cu textură mai dură. Însă cu timpul, cel din urmă a început să fie conceput pentru înlăturarea urmelor de cerneală, fiindcă mulți îl utilizau eronat.
Găurile din mânerul oalei
Orificiile au fost concepute pentru a putea agață oala în cui, dar pot fi utilizate și pentru fixarea lingurii în timpul gătitului.
Dungile colorate din pasta de dinți
Începând cu anii 70′, oamenii nu mai erau satisfăcuți de o simplă spălare pe dinți pentru igiena orală, dorind ca pasta de dinți să le asigure și o respirație proaspătă. Pentru a profita de acest moment, echipa de marketing a brandului „Aquafresh” a adăugat o dungă albastră în componența pastei, pentru a sublinia efectul complex al acesteia, iar când oamenii au început să aloce o atenție deosebită sănătății gingiilor, au mai adăugat o dungă roșie, promovând conceptul de triplu efect.
Succesiunea literelor de pe tastatură
Te-ai întrebat vreodată de ce literele de pe tastatură nu sunt în ordine alfabetică? Ei bine, de fapt, inițial nu erau tastaturi, ci mașini de scris, iar de-a lungul timpului, dactilografii s-au învățat să tapeze cu o viteză extraordinară, ceea ce se solda cu suprapunerea și blocarea picioarelor de imprimare. Prin urmare, producătorii au fost nevoiți să aranjeze literele într-o astfel de ordine, care să încetinească munca dactilografilor și să reducă suprapunerile. Succesiunea acestora nu a fost schimbată până în ziua de azi.
Umerașele din lemn
Astăzi sunt utilizate pe larg umerașe din diferite materiale, dar inițial acestea erau confecționate din lemn de cedru, care avea un efect respingător asupra insectelor și a moliilor, în particular. Pe lânga asta era un material durabil și plăcut mirositor.
Orificiile minuscule din ferestrele avioanelor
Dacă ai zburat vreodată, probabil, ți-ai pus întrebarea de ce e nevoie de aceste găuri. Mai întâi de toate, acestea sunt necesare pentru a preveni acumularea de presiune între ferestrele hubloului în timpul decolării, care s-ar putea solda cu spargerea geamului. De asemenea, acestea previn condensarea aerului pe fereastra avionului.
Periile laterale de pe scările rulante
Nu, nu au fost create pentru curățarea pantofilor, ci pentru motive de securitate. Cauza numărul 1 a accidentelor întâmplate pe scări rulante sunt hainele sau pungile blocate la margine. Scopul periilor este de a te ține cât mai departe de margini și de primejdii.