
Suprarealismul, poezia vizuală și o notă ușoară de ironie – iată instrumentele cu ajutorul cărora Jose Maria Rodriguez Madoz transformă realitatea prin intermediul fotografiei. Artistul și fotograful, cunoscut mai mult după pseudonimul Chema Madoz, s-a născut la Madrid în anul 1958. După bunul merit, el este numit Salvador Dali al timpului nostru.
Arta sa vizuală este cunoscută în întreaga lume. În obiectivul artistului, obiectele obișnuite își schimbă scopul și capătă o nouă viață. Talentatul spaniol preferă stilul alb-negru și natura statică.
„Obiectele și cuvintele au trăsături asemănătoare,” – explică Madoz. „Interacționând între ele, generează semnificații complet noi.”
Este greu să nu fii de acord cu fotograful. Metaforele sale artistice sunt foarte originale și de-a dreptul fascinante!
Chiar și o privire fugitivă asupra lucrărilor acestui artist îl face pe privitor să își oprească cercul obișnuit de gânduri. Căci, lucrurile obișnuite, pe care le folosim zi de zi: chibrituri, cărți, hârtia, foarfeca – în fotografiile lui Chema Madoz dobândesc sensuri neobișnuite, abstracte.
Fiecare dintre fotografiile sale stricte în alb-negru, formate din linii clar definite, care nu au niciun detaliu în plus, deschide o nouă perspectivă asupra obiectelor familiare, ceea ce te face să zâmbești, să gândești sau să vezi lumea altfel.
În diferite interviuri, fotograful spaniol a spus în mod repetat că imaginile lui sunt o modalitate de a-și exprima atitudinea față de realitatea din jur. De aceea, creația lui este numită poezie vizuală.
Criticii vorbesc adesea despre el nu numai ca despre fotograf, ci și ca despre un filozof, analist al artei contemporane, care reflectă prin intermediul fotografiei ce este un obiect și imaginea lui, ce funcții îndeplinesc în cultura modernă, care sunt semnificațiile lor deja studiate și cele nedescoperite.