
Un pod de o frumusețe deosebită poate fi văzut într-unul din parcurile Germaniei, care poartă numele de Podul Rakotzbrücke sau mai este numit și Podul Diavolului. De mai bine de un secol, această construcție semicerculară realizată din coloane de bazalt impresionează prin forma ei geometrică perfectă și generează legende incredibile învăluite de mister.
Podul Rakotzbrücke este situat pe teritoriul frumosului arboret regal Kromlauer Park, acesta fiind principalul punct de atracție al micului oraș saxon Gablenz.
În 1844, Friedman German Rötschke a decis să înființeze un parc uimitor în stil englez pe malul lacului Rakotzsee, cu poduri frumoase, alei, grote misterioase, piramide și stânci artificiale. Pentru realizarea acestor planuri neobișnuite, a fost necesară importarea plăcilor de bazalt din Elveția și Boemia. Și când a apărut nevoia de a construi o punte de trecere peste lac, tocmai această piatră a devenit principalul material de construcție.
Construcția a fost realizată de către cavalerii orașului din apropiere. Atunci când apa este limpede și lumina este potrivită, podul și reflecția lui creează iluzia unui cerc perfect din piatră. Din păcate, numele arhitectului care a creat acest pod unic nu este cunoscut.
Bineînțeles, astfel de forme ideale nu pot decât să atragă priviri și să provoace asociații mistice și superstiții. Unii spun că podul Rakotzbrücke este un portal spre o altă lume, iar dacă îl traversezi când este lună plină – ajungi într-un loc necunoscut.
În zonă mai există și alte povești despre această construcție. Oamenii locului spun că cel care a construit această minune își dorea foarte mult ca puntea să fie perfectă și el să devină renumit în toată lumea. Astfel, el a făcut un pact cu diavolul, pentru a îl ajuta să construiască podul.
În schimb, cel rău urma să primească sufletul primului om care va traversa podul. Dar, după finisarea construcției arhitectul a reușit să-l păcălească pe diavol și a lăsat un câine să treacă primul podul. Diavolul s-a înfuriat și s-a aruncat în apă, asigurându-se ca nimeni să nu afle niciodată numele celui care a construit acest pod.
Indiferent de miturile și legendele legate de acest loc, arhitectul a fost într-adevăr un geniu, pentru că a creat în mod conștient imaginea unui obiect mistic. Pietrele sunt atent aranjate, zeci de piloni acoperă zona, încadrând semicercul perfect al arcului.
În prezent, podul poate fi vizitat dar traversarea lui este interzisă, pentru că acesta s-ar putea prăbuși în orice clipă.