Pictorul mărilor: Cele mai hipnotizante lucrări ale artistului rus Ivan Aivazovski!

Ivan Konstantinovich Aivazovski a reușit ceea ce niciun alt artist nu a putut, și anume să capteze cu atâta convingere unul dintre cele mai dificile subiecte pentru un pictor – schimbările infinite de dispoziție ale mării.

Pictorul rus de origine armeană a fost un artist prolific, care a creat mai mult de 6000 de tablouri, jumătate dintre care sunt dedicate mării și navelor marine. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că s-a născut în orașul-port Feodosia. De-a lungul vieții sale, a devenit celebru în Rusia și în străinătate, fiind prima personalitate non-franceză care a primit Legiunea de Onoare.

Aivazovski a fost atras de artă încă din fragedă copilărie și, în lipsa de materiale, desena cu cărbune pe zidurile din Feodosia. Aceste desene i-au atras atenția guvernatorului orașului, care l-a ajutat pe tânărul pictor să intre mai târziu la Academia de Artă din St. Petersburg.

După absolvirea academiei, pictorul a plecat în Crimeea unde și-a perfecționat stilul, pictând orașele de coastă. Mai târziu a vizitat Roma unde a avut norocul să-și expună lucrările, având un succes extraordinar. Fiind impresionat de talentul său, Papa Grigore al XVI-lea a cumpărat tabloul „Haosul” și l-a expus la Vatican, alături de picturile marilor artiști din lume.

Pictorul a încercat ocazional să lucreze cu alte subiecte ca peisajele și portretele, dar acestea au fost în marea majoritate lucrări de început, căci în final el a rămas toată viața credincios ca pictor al peisajelor marine.

În lucrările sale, Aivazovski reușește să surprindă poezia naturii dar și curajul omului care îi înfruntă forța nestăvilită.

Trei peisaje marine ale lui Aivazovski sunt expuse în Muzeul de Artă al României. Una dintre cele mai cunoscute picturi ale artistului este „Al nouălea val”, realizată în 1850 și expusă în Muzeul Rus din St. Petersburg.