Pentru a trăi mult, fii activ: 10 obiceiuri pentru cei care își doresc o viață lungă!

Pentru a trăi mult, nu este necesar să depui eforturi titanice. Există obiceiuri benefice pe care toată lumea le-ar putea respecta, fără pic de chin. Așadar, iată un ghid de 10 puncte care te vor ajuta să te alături grupului de oameni longevivi și sănătoși!

Cafea

Boabele de cafea sunt bogate în antioxidanți care ajută la menținerea tinereții și a metabolismului activ. Un studiu publicat în revista medicală Annals of Internal Medicine a arătat că amatorii de cafea trăiesc de fapt mai mult. În plus, datorită băuturii revigorante îți poți controla mai ușor greutatea, „antrena” sistemul cardiovascular, ameliora starea depresivă și spori funcțiile cognitive. Dar, desigur, nu trebuie să faci abuz de cofeină. În același timp, unii trebuie să se abțină de la ea, de exemplu cei care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal și hipertensiune.

Ceai

Reprezentanții unei alte tabere – iubitorii de ceai – au, de asemenea, toate șansele să ducă o viață lungă. Frunzele de ceai conțin un număr mare de antioxidanți, proprietățile benefice ale cărora le cunoști deja. Ceaiul băut zilnic protejează celulele creierului, scad colesterolul, îmbunătățesc starea de spirit și stimulează metabolismul.

Apa

Nici cafeaua, nici ceaiul nu pot înlocui apa obișnuită. Un nivel suficient de lichid protejează împotriva deshidratării, susține elasticitatea pielii, vaselor sanguine și o funcționare normală a tractului gastro-intestinal. Dacă bănuiești că bei prea puțină apă, îți pot veni în ajutor unele aplicații mobile, cu ajutorul cărora este ușor să monitorizezi cantitatea de lichid consumată.

Antrenamente Cardio

Este imposibil să supraestimăm beneficiile exercițiile cardiace moderate, care au o serie de „reacții adverse” plăcute: întăresc mușchiul cardiac, previn diabetul și îmbunătățesc funcția creierului prin creșterea conexiunilor neuronale. Nu există nicio îndoială că toată lumea a simțit efectul antistres ale acestor antrenamente, se iau în considerare și mersul și urcarea scărilor, adică activitatea ta zilnică. Dacă vrei să trăiești mult, fii activ!

Antrenamente de forță

Exercițiile de forță + cardio – o combinație bună pentru longevitate. Datele de cercetare publicate în jurnalul JAMA sugerează că antrenamentele musculare reduc riscul de deces cu 46 la sută. Pentru a obține un efect pozitiv de la fitness, este suficient să te ocupi 5 – 10 minute pe zi.

Dansul

O altă activitate de prelungire a vieții. Practicat în mod regulat, dansul protejează creierul de schimbările și bolile legate de vârstă, fără să mai vorbim de sănătatea inimii și a vaselor de sânge, rezistența și forma bună a corpului, dar și buna dispoziție. În general, dansul nu este doar plăcut, dar și foarte util.

Meditația 

Astăzi există multe aplicații de meditație pe care le poți instala pe smartphone. Practicile de atenție, exercițiile de respirație și capacitatea de a calma creierul îți vor fi de folos dacă dorești să trăiești mult și să îți îmbunătățești sănătatea.

Plimbările

Plimbările la aer curat, în special în locurile verzi – parcuri, păduri – reduc riscul  de a dezvolta diabet, reglează tensiunea arterială, stabilizează sistemul nervos, ameliorează stresul și te scapă de insomnie, dar și previne apariția cancerului.

Dieta echilibrată

Evident, pentru sănătate, trebuie să te alimentezi corect – și nu este vorba despre dietele stricte, care, dimpotrivă, îți pot scurta viața. Nu trebuie să excluzi din dietă niciun tip de nutrienți, deoarece organismul are nevoie și de proteine, și de grăsimi și de carbohidrați. Ascultă-ți organismul și satisfă-ți dorințele nutritive, încercând să te alimentezi cât mai variat.

Viața intimă

Pe lângă toate celelalte facilități, relațiile intime regulate au un bonus important – prelungesc viața. În timpul actului intim, corpul secretă generos endorfinele și oxitocina, care ameliorează stările de anxietate, întăresc sistemul nervos, provoacă snetimente de fericire și bunăstare spirituală.