Opinia altora despre tine nu trebuie să devină realitatea ta!

O prietenă a postat într-o zi o poezie proprie pe Facebook. După câteva zile a suspinat dezamăgită: “Nu am primit decât un like. Mai are rost să scriu poezii?” Experienţa ei ne este comună şi nouă tuturor. Într-o anumită măsură fiecăruia ne pasă de ceea ce cred alţii despre noi. Laudele lor ne cresc încrederea de sine iar absenţa laudelor (sau criticile) ne formează o imagine de sine negativă.

Cum ne influenţează negativ părerile altora?

Dacă le acordăm prea mare importanţă, părerile negative ale altora ne pot strica instantaneu toată buna dispoziţie. Mulţi dintre părinţii şi profesorii noştri s-au întrecut în a ne face să credem că suntem un eşec. Astfel că unii dintre noi am ajuns să fim consumaţi de ceea ce cred alţii despre noi.  „M-a durut foarte tare gluma lui despre noua mea coafură… Accentul meu este teribil… o să râdă de mine? Aş spune şi eu ideea mea, dar mi-e frică de reacţiile celorlalţi.”

Atunci când te gândeşti tot timpul la reacţiile celor din jur nu mai poţi fi tu însuţi. Nu ştiu cum sunteţi voi, dar mie mi se întâmplă să aleg să fac sau nu un lucru în funcţie de reacţia pe care o anticipez în cei din jur. Au fost situaţii în care aş fi vrut să iau unele decizii dar nu le-am mai luat din cauză că mi-a păsat prea mult de ceea ce cred alţii despre mine.

O prea mare atenţie acordată modului în care te văd ceilalţi poate să îţi facă viaţa mizerabilă: te simţi rănit de criticile lor, devii dependent de ei, ai oscilaţii emoţionale, îţi scade încrederea în abilităţile proprii şi nu te dezvolţi pe deplin.

Am inițiat procesul de gestionare al acestei stări psihologice. Evident nu a fost ceva ușor. În primul rând am început să citesc cărți de dezvoltare personală și să îmi formez un anumit tipar mental. Am exersat să vorbesc în public de față cu toți și m-am antrenat să răspund la atacurile emoționale ale celorlalți cu rațiune. Le ofeream răspunsuri și pe măsură ce îi făceam să înțeleagă punctul meu de vedere simțeam că am câștigat câte o bătălie și că ceea ce cred eu este adevărat! Răspundeam cu multă răbdare și mi-am impus să caut răspuns pentru orice lacună pe care o aveam. Nu în ultimul rând, mi-am setat un gol în care credeam și care mă alimenta cu energie NELIMITAT!

Știam că sunt bun și că nimic nu mă poate doborî și ține la pământ mult timp. Mai și cădeam dar important era faptul că mă ridicam imediat.

Asta înseamnă puterea unui vis, încrederea în sine și perseverență!

Dar totuși, ar trebui să conteze ce cred alţii despre mine?

DA și NU.

DA, atât laudele cât şi criticile altora sunt importante în procesul de maturizare emoţională.  Oamenii din jur, printr-o critică constructivă mă pot ajuta să mă percep dintr-o perspectivă mai realistă. Sfaturile primite în special de la prieteni sunt valoroase şi ne ajută. Dacă nu-mi pasă deloc de ceea ce spun alţii risc să pierd nişte ocazii de a-mi schimba viaţa în bine.

NU, pentru că identitatea mea ar trebui să rezulte din părerea lui Dumnezeu despre mine. Dacă eu mă văd ca o persoană vrednică şi iubită de Cel de sus, atunci nu-mi va fi frică de ceea ce spun alţii despre mine. Cineva a făcut odată afirmaţia, “Ce crezi tu despre mine nu e treaba mea!” Trebuie să citești de două ori, ca să fi sigur că ai înţeles ce spune. Un om cu mare încredere de sine, care îşi cunoaşte atât calităţile cât şi slăbiciunile, nu se lasă afectat nici de laudele nici de criticile altora.

Mintea omului este ca un trup gol iar gândurile sunt ca și hainele. Gândurile creează emoții care duc la acțiuni iar acțiunile duc la rezultate. Este foarte important să ne alegem gândurile ca și hainele, mai ales când acestea vin de la cei din jurul nostru. De aici și importanța alegerii cu atenție a colectivului în care trăiești. Cu cât petreci mai mult timp cu cei pe care îi admiri pentru rezultatele lor cu atât te apropii mai mult de rezultatele lor.

Oamenii sunt ființe emoționale și trebuie să învățăm să ne trimitem emoțiile la școală. Doar așa vom putea transforma o opinie distructivă sau un gând distructiv în ceva pozitiv care să fie în ajutorul nostru.