O să te șocheze: 5 fapte revoltătoare și bizare, care cu 100 de ani în urmă păreau normale

Cultura umană, la fel ca și omul s-au modificat de-a lungul anilor. Revoluția industrială a schimbat totul, la fel ca și descoperirile în știință și atitudinea oamenilor față de anumite lucruri. Iată ce era absolut normal cu 100 de ani în urmă, iar acum nu mai este.

Urâțenia era ilegală

Cu 100 de ani în urmă, în multe din orașele SUA era ilegal să fii urât. Totul a început atunci când în 1881, o persoană nu prea deșteaptă, dar, după cum se vede, foarte frumoasă pe nume James Pievi a decis că cei care au defecte fizice și simptome evidente ale unor boli, inclusiv invalizii, să fie în afara legii. Ce însemna asta: ei nu trebuiau să fie văzuți pe străzi și erau impuși să plătească o amendă de 50 de dolari ( o sumă mare pe atunci).

Abia după Primul Război Mondial, când acasă au revenit mii de oameni cu deficiențe fizice, atitudinea față de aceștia s-a schimbat.

Tratarea astmului cu țigări

Cu 100 de ani în urmă oamenii nu bănuiau că țigările sunt periculoase pentru sănătate și credeau în publicitatea de atunci care spunea „Fumatul garantează eliminarea temporară a simptomelor în crizele de astm”. Acum aceste panouri publicitare nu sunt decât un exemplu nereușit de reclamă, dar pe atunci multă lume a încercat să trateze astmul cu Marlboro. Abia după câțiva ani s-a înțeles că, de fapt, fumatul dăunează sănătății.

Îmbrăcămintea universală

Cândva părinții nu prea se complicau în ceea ce privește îmbrăcămintea copiilor. Astăzi există nenumărate modele de haine pentru fetițe și băieți încă de la naștere. De obicei, rozul este pentru fetițe și albastrul pentru băieți. Cu o sută de ani în urmă, băieții până la 8 ani purtau rochii. Acest „trend” se baza pe practicitate: în rochie copilul se mișcă, se joacă și se îmbracă mai ușor.

Fotografierea morților

Dacă în ziua de azi camere foto sunt în orice gadget, cu o sută de ani în urmă își permiteau să facă fotografii doar cei mai înstăriți. Dacă cineva murea, iar rudele nu aveau nicio fotografie cu el, atunci se chema un fotograf care să imortalizeze momentul.

Cel mai curios e că decedații nu erau pur și simplu fotografiați în sicrie. Se făcea tot posibilul ca aceștia să pară vii: li se ridicau pleoapele sau li se desenau deaspra acestora ochii, li se fardau obrajii și erau puși în poziții nefirești pentru un om mort.

Omul-deșteptător

Dacă acum și cel mai simplu telefon are deșteptător, pe timpuri, oamenii erau nevoiți să găsească anumite metode pentru a se trezi dimineața. Unii beau multă apă pentru ca necesitatea de a se urina să-i trezească mai devreme. Dar era și o altă metodă mai puțin stresantă pentru organism. În Marea Britanie și Irlanda exista așa o profesie numită „knocker upper”. Acești oameni mergeau dimineața și băteau pe la geamurile oamenilor ca să-i trezească.

Sursa