O poveste uitată! Cum strălucirea bijuteriilor false Swarovski a captivat lumea și a început să fie apreciată la egalitate cu cea a diamantelor

24 octombrie 1862, în orașul Bohemia, Georgenthal apare un băiat. El era cel care avea să devină unul dintre cei mai mari bijutieri din toate timpurile. Mai bine zis cel mai mare maestru al bijuteriilor false. Numele lui era Daniel. Din copilărie, el îl privea mereu pe tatăl său cum lucra la șlefuirea cristalelor din sticlă. Aceste cristale din sticla bohemiană au fost întotdeauna apreciate în lume, iar instrumentele pentru prelucrarea lor existau aproape în fiecare casă cehă.

Fiind tânăr, Swarovski Daniel a decis să vadă lumea și a plecat la Paris, unde a fost educat de către un inginer. În Paris el a studiat chimia, fizica, mecanica si alte discipline, iar in 1883 a ajuns la Expozitia de Electrotehnică Mondială. Acolo, tânărul Daniel a avut ocazia să cunoască multe lucruri interesante. Ulterior el a decis să se ocupe cu prelucrarea cristalelor din sticlă cu ajutorul curentului electric.

La Paris, Daniel și-a întâlnit viitoarea soție, pe Maria. El și-a pornit această afacere după ce s-a căsătorit cu ea. Inițial, bijuteriile sale nu aveau un nume pe piață. Era un început.

Peste un timp, afacerea a început să meargă foarte bine. Clienților nu le păsa: pietrele Swarovski nu se deosebeau de diamantele reale și costau de 10 ori mai puțin. Daniel Swarovski nu numai că a implementat o metodă revoluționară în tehnologia tăierii și lustruirea cristalelor de sticlă. El a făcut o adevărată revoluție în mintea oamenilor. Ideea de a face diamante artificiale sau replicile lor, în ansamblu, nu a fost ceva nou. Înainte de Daniel, în secolul al XVIII-lea, exista deja un astfel de meșter numit Georges Frederick Strass. Era cunoscut ca un om care a creat bijuterii false. Swarovski nu numai că a ascuns falsul „diamantelor”, ci și-a făcut și propriul său atu.

Mai târziu, el și-a creat un brand cu numele său, care a fost apreciat la Paris și Sankt Petersburg. A fost un succes! Ordinele au mers unul după altul, pentru că cercul clienților maestrului nu se limita la aristocrați. Toate încercările de a copia lucrarea bijutierului ceh de către alți maeștri au eșuat. Chiar și astăzi, acest mit nu a fost descoperit.

În secolul al XX-lea, Marlene Dietrich și Coco Chanel, Michael Jackson și Bryan Ferry, Christian Dior și Yves Saint Laurent și-au arătat dragostea pentru bijuteriile false, fără a se jena. Astăzi, marca de bijuterii Swarovski este în afara competiției, iar produsele sale frumoase pot decora atât mâna unui profesor simplu cât și gâtul unei vedete de cinema.

Daniel a fost omul care a reușit să convingă lumea că forma este mai importantă decât conținutul și ceea ce sclipește nu trebuie neapărat să fie aur. Poate că cineva va spune că este o farsă și un fals, dar câștigătorii, după cum se știe, nu sunt judecați!

Sursa