O parabolă înțeleaptă despre cum să reacționezi la invidia și furia altora

O citești în mai puțin de 1 minut și îți poate schimba viața și atitudinea față de oamenii invidioși și furioși.

Într-un sătuc japonez, trăia odată un samurai bătrân. În Japonia să fii samurai însemna să fii un om de onoare. Cei din clanul lor erau luptători desăvârșiți. Toată viața își cizelau măiestria militară și nu ezitau să pună imediat mâna pe armă, dacă erau insultați.

Într-o zi a venit la el un luptător foarte tânăr. El era considerat foarte rău și crud în mediul său. Îi plăcea să folosească acțiuni provocatoare și înfuria repede pe oricine.

Tânărul știind că bătrânul e samurai a început săl-l umilească, provocându-l. Arunca pietre în el, dar bătrânul nu avea nici o reacție. Își continua studiile fără nici un răspuns violent. Tânărul a cedat, pentru că era epuizat și nici nu mai știa nici o metodă care ar putea să-l înfurie pe bătrân.

Ucenicii samuraiului erau surprinși. Toți l-au întrebat de ce nu a reacționat, poate i-a fost frică că o să piardă lupta, atunci bătrânul zise:

-Cineva a fost odată aici și a lăsat un dar pentru voi, iar voi nu vreți să-l primiți, nu vă amintiți al cui este acel cadou?

-Este al stăpânului- nu ne aparține nouă,- zice unul dintre ucenici.

-Același lucru este valabil și pentru insulte, furie și invidie. Până când nu le veți accepta, ele nu vă aparțin. Sunt ale acelui care le propăvăduiește, deci nu pot să vă afecteze viața, satrea, emoțiile și gândurile în nici un caz.