O noua tendinta! Oamenii cumpara haine, pentru a face poze in instagram, dupa care le returneaza

Cumpărarea hainelor pentru un singur eveniment si returnarea lor in magazin a doua zi este trucul folosit de ani de zile de catre oamenii care doresc sa arate bine o seara si sa nu aiba prea mari pierderi financiare. Insa astazi oamenii deja trec la instagram, si anume, isi cumpara hainele doar pentru cateva poze dupa care le returneaza.

Potrivit unui sondaj comandat de compania de carduri de credit Barclaycard, aproape unul din 10 cumpărători din Marea Britanie (9%) admite să cumpere haine doar pentru a face o fotografie pe retelele sociale. După ce „costumul zilei” îl face online, îl returnează înapoi la magazin.

Sondajul efectuat pe un esantion de peste 2000 de adulți a arătat că cei mai mulți care parctica acest lucru, au varsta cuprinsa intre 35-44 de ani, in acelasi timp bărbații au depășit numărul femeilor. (Sondajul omite adolescenții, o demografie masivă pentru Instagram).

Potrivit lui Barclaycard, introducerea unor politici „încercați înainte de a cumpăra” la comercianții cu amănuntul online – în care oamenii plătesc pentru hainele pe care le-au comandat online după ce le-au încercat acasă – ar putea contribui la cresterea acestei tendinte.

Numarul mare de utilizatori in social media, si experienta facuta public de catre vedete a hainelor de ultima tendinta, influenteaza cererea si evolutia design-ului vestimentar. Astfel exista marci precum Fashion Nova, care isi adapteaza hainele dupa interesele utilizatorilor din retelele sociale. „Acestea sunt haine făcute pentru medii sociale: menite să fie purtate o dată, poate de două ori, fotografiate și aruncate”, a scris Allison P. Davis. Un alt favorit al erei Instagram este Rent the Runway, care îmbrățișează filozofia de returnare și permite clienților să închirieze haine pentru o taxă.