O istorie ireală despre un om real, care îți va umple sufletul de lumină. Vei fi copleșit de bunătatea acestor copii

Pe Liova nu-l mai văzuse nimeni la școală de câteva săptămâni. El nu avea telefon, așa că la sugestia profesoarei, o parte dintre colegi au decis să-l viziteze acasă. Le-a deschis ușa mama lui Liova, care era foarte mâhnită. Băieții au salutat-o gălăgios și au întrebat-o:

-De ce Liova nu vine la școală?

-El nu va mai putea să învețe cu voi. I s-a făcut o operație nereușită și Liova și-a pierdut vederea, acum nu se va mai putea deplasa singur…

Băieții au muțit pentru o secundă, s-au intersectat cu privirile și unul dintre ei a propus:

-Noi îl vom însoți pe rând la școală.

-Și spre casă îl vom însoți.

-Îl putem ajuta și cu temele de acasă, – vorbind unul peste altul, au început să intervină colegii.

Privirea mamei s-a umplut de lacrimi. Ea i-a invitat să intre, iar în cameră îi aștepta Liova bandajat la ochi. Băieții au rămas neclintiți, doar atunci au înțeles cât de mare este necazul prietenului lor. Liova i-a salutat cu greu și dintr-odată, din toate părțile au început să sară toți cu replici:

-Eu o să trec mâine dimineață pe la tine și o să mergem la școală.

-Eu o să-ți povestesc ce am trecut la Algebră.

-Iar eu – la istorie.

Liova nu știa pe cine să asculte, doar dădea zăpăcit din cap. Mama nu se putea opri din plâns.

Până să plece, colegii au întocmit un plan – cine și când vine să-l ia, cine și ce obiect va explica, cine îl va însoți după școală etc. La școală, colegul său de bancă îi spunea în șoaptă ce scrie profesoara pe tablă. Dar cât de mult se bucurau cu toții când Liova era întrebat și lua note bune!

Liova învăța foarte bine. Toată clasa a început să învețe mai bine, întrucât pentru a-i explica lui Liova o temă trebuia s-o cunoască și ei bine. În afară de asta colegii îl scoteau la plimbare, la patinat, la concerte. Liova iubea foare mult muzica simfonică.

Liova a terminat școala cu brio și a intrat la facultate. Acolo la fel s-au găsit prieteni care să-l ajute. După facultate, Liova și-a continuat studiile și a devenit renumitul matematician academician – Pontriagin.

Sunt de nenumărat oamenii care l-au ajutat.

Boris Ganago, 

fragment din cartea „Copiilor despre credință”

Lev Pontriagin – matematician sovietic, unul dintre cei mai remarcabili matematicieni ai secolului XX. A avut un aport seminficativ la topologia algebrică și diferențială, la teoria oscilațiilor, calculul variațiilor și la teoria controlului.

Sursa