
Valea Loarei este un loc unic și excepțional datorită bogăției istorice și culturale. Aici, de-a lungul malurilor râului Loire, ducii și regii francezi și-au construit cele mai magnifice castele și palate, care chiar și după secole rămân a fi la fel de impresionante. La acea vreme, aici se crea istoria, iar astăzi lumea poate vedea și admira interiorul elegant și sofisticat al acestor construcții. Cunoscută și sub numele de „grădina Franței” sau „tărâm de basm al castelelor”, aceasta este una din cele mai vizitate regiuni ale Franței.
Printre toată această splendoare se remarcă Castelul Chambord, care se află la doar 14 kilometri de reședința legendară a unuia dintre cei mai cunoscuți regi ai Franței, Francisc I – Castelul Blois.
Chambord nu este doar cel mai renumit castel din Valea Loarei, dar și unul dintre cele mai cunoscute castele din lume. Capodopera arhitectonică din epoca Renașterii are 426 de camere, 77 de scări și 282 de șeminee.
Cea mai mare parte a proiectului reședinței regale a fost creată de Leonardo da Vinci. Construcția castelului a început în 1519 și a durat până în 1547. A fost unul dintre cele mai grandioase proiecte de construcție ale Renașterii, în care au fost angajați aproape două mii de lucrători. Unii susțin că regele chiar plănuia să schimbe cursul Loarei, astfel încât să curgă chiar prin fața castelului, dar o astfel de sarcină a trebuit să fie abandonată.
Una dintre caracteristicile arhitecturale ale castelului Chambord este scara uriașă, a cărei două spirale se împletesc astfel încât oamenii de pe ele să se poată urmări, dar niciodată să nu se întâlnească. Inițial au fost planificate patru spirale, care trebuiau să se răsucească în jurul celei de-a cincea. Totuși, odată cu începerea lucrării, a fost descoperit un dezavantaj semnificativ al unei astfel de idei: fiecare dintre scări ducea doar la una din cele patru părți ale castelului și în caz că greșeai alegerea trebuia să cobori la primul etaj și să începi din nou să urci.
După moartea lui Francisc I, în 1547, castelul a rămas abandonat timp de 80 de ani. Cu toate acestea, în 1630, Ludovic al XIV-lea, fascinat de clădirea de lux, a decis să termine construcția castelului Chambord conform planului inițial.
De-a lungul istoriei sale, Castelul Chambord a supraviețuit multor evenimente, până în 1930, când a fost cumpărat de la Elya Bourbon-Parma pentru 11 milioane de franci de aur. Astfel, legenda regală a devenit proprietate a statului francez.
În jurul castelului se întinde pe multe hectare un parc imens de tip pădure, care este cel mai mare din Europa. Este înconjurat de cel mai lung zid din Franța: lungimea sa este de 32 de kilometri. Astăzi, Castelul Chambord este una din cele mai importante atracții turistice din țară, care din 1981 figurează pe lista patrimoniului mondial UNESCO.