Numai o personalitate puternică poate face aceste 5 lucruri. Vezi dacă poți și tu!

Mahatma Gandhi spunea: „Capacitatea de a ierta este o caracteristică doar a celor puternici. Acei slabi nu iartă niciodată.”

Posibil că nu este corect să împărțim oamenii în slabi și puternici, pentru că nu este clar după ce criterii poate fi făcută această clasificare.

Dar totuși, noi avem o presupunere: o personalitate slabă nu este capabilă să fie fericită. Ea e plină de frici, ignoră responsabilitățile și trăiește cu greșelile trecutului. O personalitate puternică nu este așa, singurul său scop este să fie ea fericită și să-i facă fericiți și pe cei apropiați.

Așadar, iată care sunt lucrurile pe care nu le poate face o personalitate slabă:

1. Iertarea

Atunci când ne cerem iertare, ne simțim incomod, suntem nevoiți să ne recunoaștem greșeala, ceea ce ne face să ne călcăm mândria în picioare. Însă cei care reușesc, capătă o liniște sufletească și o voință puternică.

Atunci când cineva provoacă o durere altuia, suferă amândoi, deși o persoană slabă nu va recunoaște asta niciodată.  Cel ce a greșit în adâncul sufletului este mistuit de regrete și de simțul vinovăției.

Nu te teme să-ți ceri iertare.

2. Solicitarea ajutorului

A cere ajutorul este la fel de greu precum a cere iertare. Rugămintea de a fi ajutat îl face pe om să recunoască că el nu știe cum să se descurce cu o problemă.

Merită să ceri ajutor de la cel ce te poate ajuta cu adevărat, de la un profesionist. Iar atunci când pur și simplu te îndoiești de ceva, discută cu cineva drag și veți găsi împreună o soluție.

A cere ajutorul înseamnă să nu te temi de propriile neajunsuri.

3. Optimismul

Optimismul este un stil de viață, unul greu de adoptat. De aceea au o asemenea viziune doar personalitățile puternice.

Secretul lor este în dispoziția bună în ceea ce privește gândurile, lucrurile, oamenii. Pentru a deține asemenea piloni, trebuie să ne întrebăm în mod regulat: „Ce ne face fericiți?”

Iar pentru ca acești piloni să nu fie doborâți, trebuie cât mai rar să ne adresăm surselor tututor grijilor – trecutului și viitorului.

4. Sinceritatea

În anul 2004, Frank Warren a tipărit 3000 de cărți poștale fără conținut și le-a împărțit trecătorilor cu rugămintea ca aceștia să-și împărtășească acolo un secret. Deși nu aștepta să aibă un mare succes, timp de o săptămână i-au fost expediate câteva sute de cărți poștale completate. Acum numărul lor a ajuns la un milion, iar Frank a devenit fondatorul proiectului „Secretul poștal”, unde oamenii continuă să-și trimită secretele.

Oamenii tind să fie sinceri. Ei vor să-și împărtășească grijile și fricile, dar nu știu cum s-o facă. Atunci când găsesc o metodă potrivită, ei găsesc și liniștea sufletească.

5. Libertatea și responsabilitatea

Poate fi liberă doar o personalitate puternică, pentru că libertatea presupune disciplină și obligații.  Trebuie să-ți reamintești  întruna ce poți și ce nu poți face. Poate sună paradoxal, însă poate fi cineva liber, de exemplu, de responsabilitatea de părinte sau de cetățean?

Dacă vrei să fii liber, decide care obligații să le urmezi, care sunt principiile, valorile pe care vrei să le urmezi. Oamenii slabi nu fac asta, ei se lasă influențați de lumea exterioară și numesc libertate ceea ce alții au ales pentru ei.

Foto: pexels.com