N-o să te coste nimic, dar o să salvezi planeta: 7 sfaturi cum să faci mai puțin gunoi

Cu siguranță, te-ai indignat și tu în nenumărate rânduri atunci când abia ai dus gunoiul și coșul s-a umplut din nou până seara. Să știi că e posibil să minimizezi cantitatea de gunoi în casă. Spre exemplu, Bea Johnson – o apărătoare activă a mediului adună timp de un an doar un singur borcan de deșeuri. Femeia spune că nu face nimic deosebit, pur și simplu nu mai păstrează lucruri inutile și a renunțat la unele obiceiuri.

Iată câteva sfaturi, care te vor ajuta și pe tine să produci mai puține deșeuri și să contribui la salvarea planetei:

7. Gândește-te bine înainte să cumperi ceva

Atunci când mergi la magazin după produse alimentare, cel mai bine să-ți faci o listă de cumpărături. Aceasta te va ajuta să nu cumperi nimic în plus sau să cazi în plasa ofertelor promoționale de genul „2+1 gratis”.

În ceea ce privește hainele, atunci nu este neapărat să ai 18 rochii și 15 perechi de pantofi, limitează-te la câteva ținute bine asortate pe care să le ai pentru diverse ocazii.

Gândește-te bine și înainte de a-ți cumpăra un telefon sau un televizor nou, mai ales dacă încă sunt funcționale. Aceste obiecte aruncate pot elimina multe substanțe toxice dăunatoare planetei.

Iar în ceea ce privește lucrurile pe care le folosești rar, cum ar fi diverse scule pentru gospodărie sau corturi pentru vacanță, ați putea să le cumpărați împreună cu cineva și să vă folosiți în comun sau să le închiriați.

6. Evită ambalajele

Aproximativ 50-70% din coșul de gunoi este ocupat de ambalaje. Atunci când mergi la cumpărături folosește o geantă specială. Alege produsele care sunt în ambalaje reciclabile. Evită ambalajele cu multe componente.

5. Alege ceea ce poate fi folosit de multe ori

Dacă îți place să bei cafeaua pe drum, ia-ți o cană specială. Paharele de unică folosință nu se reciclează. La fel procedează și cu sticla pentru apă sau vesela pentru picnic. Nu vei fi nevoit să arunci de fiecare dată o droaie de deșeuri.

4. Folosește obiecte multifuncționale

Un exemplu de astfel de obiect este infuzorul pentru ceai. Datorită lui, la gunoi nu vor fi aruncate milioane de pliculețe de ceai. Problema este că cu timpul acestea se transformă în microplastic și devin o hrană fatală pentru vietățile acvatice.

3. Păstrează, repară și refolosește

Ai grijă de lucrurile tale, așa le vei prelungi viața. Atunci când ceva se strică încearcă să repari, iar când ai obosit de unele obiecte, dă-le o nouă viață.

2. Donează lucruri

Dacă ai lucruri bune, de care nu mai ai nevoie, oferă-le celor ce le vor folosi. Există organizații care se ocupă cu distribuirea lucrurilor second hand sau poți să le duci direct la aziluri, case de copii sau de bătrâni.

La fel de bine procedezi și când cumperi tu la rândul tău lucruri la mâna a doua.

1. Sortează și reciclează

Să știi că din sticlele de plastic se confecționează ligheane, canistre. Din maculatură  – cutii din carton și hârtie igienică, din sticlă – se fac borcane și alte recipiente. Din deșeurile vegetale poți face compost pentru grădină – este un îngrășământ foarte bun pentru sol.

Și nu uita să spui despre aceste posibilități și celor apropiați.

Sursa