Mulți aruncă sâmburii de avocado, dar nu și ea! O artistă irlandeză îi transformă în sculpturi minuscule!

În timp ce majoritatea dintre noi văd sâmburii de avocado ca pe niște resturi care se aruncă, artista irlandeză Jan Campbell îi vede ca pe o oportunitate, pe care ea o realizează, folosindu-și abilitățile incredibile de sculptură.

Jan numește sâmburii de avocado „pietre” și asta probabil pentru că îi tratează ca pe o marmură prețioasă, pe care o folosește pentru a sculpta articole inspirate din folclorul celtic. Sculpturile minuscule (care pot fi purtate și ca pandantive) arată ca niște totemuri în miniatură ale spiritelor pădurii, care oferă un vibe calmant și protector.

Jan adoră să sculpteze și susține că este un mod necesar de comunicare pentru ea, unul pe care l-a stăpânit relativ recent. Femeia a învățat să sculpteze prin instinct, intuiție și experimentare, fără a obține vreo pregătire specială în domeniu.

„Sunt mai fericită când sunt în natură, când explorez păduri, mlaștini și plaje. Practicând această formă de artă străveche, mă simt conectată cu oamenii care au locuit pe pământ în trecut.”

”Mi-am început hobby-ul neobișnuit în 2014. Îmi luam prânzul și am deschis un avocado perfect copt. În interiorul fructului am găsit un sâmbure care semăna cu o piatră deosebit de frumoasă. Mi-am dat seama că țineam în mână un obiect substanțial, unul cu mult potențial. Nu am putut doar să-l arunc, l-am șters și l-am pus în buzunar.” 

„Piatra de avocado m-a însoțit timp de o săptămână sau două, până am scos-o într-o zi și am văzut că suprafața ei fusese zgârâiată, probabil de cheile mele. Am adunat niște unelte meșteșugărești aleatorii și am început să lucrez, sculptând foarte încet și cu atenție, studiind efectul fiecărei acțiuni pe care o întreprindeam pe piatră. Nu-mi venea să cred cât de satisfăcătoare era această activitate – cum nu descoperisem această plăcere mai înainte? ”

„Am desenat imagini întreaga mea viață, dar sculptarea este ca și cum aș desena în 3D! În interiorul pietrei am găsit o față blândă și zâmbitoare. M-am prins și chiar atunci am mers la supermarket să cumpăr mai multe fructe de avocado” – scrie Jan pe site-ul web, unde își publică toate lucrările.