Mozart nu ne face mai deștepți : 10 cele mai răspândite mituri despre creier

Creierul este una dintre cele mai fenomenale structuri din univers. Dacă vrei să-l faci să funcționeze mai eficient, a venit timpul să spulberi toate miturile pe care oamenii le-au răspândit.

1. Folosim doar 10% din creier

Tomografia arată că și în cazul celor mai simple sarcini creierul funcționează într-o proproție mult mai mare decât 10%.

2. Creierul ajunge în declin odată cu îmbătrânirea

Deși unele funcții cognitive într-adevăr lucrează mai greu odată cu vârsta, multe dintre abilitățile noastre mintale, din contra, se îmbunătățesc – vocabularul, înțelegerea lingvistică, capacitatea de rezolvare a conflictelor ș.a.

3. Deteriorările creierului sunt ireversibile

Mitul potrivit căruia ne-am născut cu un număr anumit de celule ale creierului a generat și mitul că traumele la creier duc la niște schimbări ireversibile. Acum însă știm că creierul poate genera noi legături în locul celor pierdute și își poate redirecționa funcțiile prin zonele sănătoase.

4. Creierul este programat

Unul dintre miturile cele mai bine impregnate este faptul că anumite zone ale creierului au strict anumite funcții. În realitate, creierul este foarte flexibil. De exemplu: creierul unui orb poate reprograma zonele care răspund de vedere, pentru a îmbunătăți auzul.

5. Oamenii cu emisfera stângă a creierului mai activă sunt mult mai organizați

Deși există zone pe creier care îndeplinesc anumite sarcini, ambele emisfere ale creierului sunt folosite concomitent. Faptul că o anumită emisferă stângă sau dreaptă ne face mai organizați sau mai creativi este un neadevăr.

6. Amintirile tale reproduc ceea ce vezi sau simți

Unii oameni au o memorie mai bună, dar nu există o memorie perfectă. Mai mult ca atât, atunci când ne amintim de ceva, noi ne gândim nu la amintire, ci la situația în care ne-am amintit ultima dată de asta. Ceea ce înseamnă că amintirea se modifică de fiecare dată când o reproducem în memorie.

7. Muzica clasică îi face pe bebeluși mai deștepți

Am vrea cu toții să credem în efectul lui Mozart, dar nu există dovezi care ar demonstra că muzica clasică îi face pe bebeluși mai deștepți.

8. Jocurile pentru dezvoltare intelectuală îmbunătățesc memoria și gândirea

BBC a organizat o cercetare pentru a verifica această teorie: 8600 de oameni cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani au fost puși să joace de 3 ori pe săptămână jocuri intelectuale. Studiul a arătat că după 6 săptămâni de astfel de jocuri, participanții nu au fost cu nimic mai buni la testele de memorie și logică decât cei care nu au participat la jocuri.

9. IQ-ul nu se schimbă în timpul vieții

Un studiu recent a demonstrat că acesta poate crește: 9% dintre elevi au putut în decurs de 4 ani să-și mărească IQ-ul cu cel puțin 15 puncte.

10. Creierul funcționează mai bine sub presiune

Deși deadline-ul ne poate motiva și ne poate face să lucrăm mai asiduu, asta nu are legătură cu eficiența creierului. Ba dimpotrivă, există probabilitatea că îi va înrăutăți funcționalitatea.