Mituri spulberate: 5 Beneficii ale slăninei care te vor convinge să o incluzi în dieta ta!

Sezonul rece este perioada de dominare a gripei și a altor infecții cu rinovirus. Anume în sezonul răcelilor, medicii ne sfătuiesc să acordăm o atenție deosebită dietei variate și conținutului suficient de calorii în ea. Adaugă în mod special produse care pot spori rezistența organismului în fața bolilor. Slănina este unul dintre aceste alimente!

Există multe mituri legate de consumul slăninei. Crezând în ele, oamenii, dacă nu o exclud definitiv din dietă, atunci limitează semnificativ aportul. Am decis să ne clarificăm și să contrazicem cele mai răspândite mituri legate de slănină!

Mituri despre daunele aduse de slănină

1.Slănina – grăsime pură

Da, e grăsime. Dar oare este atât de dăunătoare? Aceasta este o substanță fără de care nu are loc niciun proces imun în organism. În plus, grăsimea este necesară pentru metabolismul colesterolului.

2.Slănina – nimic altceva decât colesterol

Ca orice alt produs animal, slănina conține colesterol. Și acesta este un compus deloc străin pentru organismul uman. Are funcții importante, de exemplu, slănina este implicată în hematopoieză și stă la baza membranelor intercelulare.

Contrar convingerilor, cantitatea de colesterol în slănină nu este chiar atât de mare. Compară: 100 g de slănină conțin de la 70 până la 100 mg de colesterol, iar în ficatul de vită – de la 240 la 400 mg! Desigur, dacă vorbim despre beneficiile slăninei, atunci doar despre a celei proaspete, niciun fel de carne afumată nu intră în această categorie.

3.Slănina te îngrașă

Cu slănina, ca și în cazul oricărui alt aliment, contează măsura. Valoarea sa calorică este evidentă: 770 kcal la 100 de grame. Însă, slănina face parte din categoria produselor cu un așa-numit „conținut caloric lung”, aceasta este absorbită și descompusă rapid, oferind în același timp o senzație de sațietate de lungă durată.

Aportul zilnic de slănină nu trebuie să depășească 20 – 80 de grame, în funcție de nivelul de activitate al omului. Amintește-ți de echilibrul energetic: din punctul de vedere al pierderii în greutate, alimentul în sine nu contează, contează cantitatea acestuia!

4.Nu trebuie să mănânci slănină cu pâine

Slănina și pâinea de secară cu tărâțe sunt făcute una pentru cealaltă! În tandem, acestea au un efect benefic asupra digestiei. O felie de slănină proaspătă puțin sărată cu usturoi sau ceapă pe o felie de pâine este o profilaxie excelentă și gustoasă împotriva gripei. Bineînțeles, acest deliciu nu este pentru masa de seară, pentru cină ar fi bine să optezi pentru ceva mai ușor.

5.Nu se recomandă să prăjești alimentele în slănină

Acum pregătește-te! Oamenii de știință de la Universitatea De Montfort din Anglia au declarat, în baza unor cercetări recente, că slănina este o grăsime mult mai sigură pentru gătit decât uleiul vegetal! Avantajele uleiurilor de măsline, porumb și floarea-soarelui sunt evidente, dar numai dacă sunt folosite sub formă brută.

Oricât de ciudat nu ar suna, dar câteva bucățele de slănină cu o salată de legume proaspete este cea mai bună alegere pentru o dietă! Ei bine, dar a mânca sau a nu mânca, desigur, este alegerea fiecăruia.