Micile orașe ale Italiei: 20 de Locuri feerice, unde inima ta ar rămâne pentru totdeauna!

Vizitând Italia, ca și orice altă țară, merită să te îndepărtezi de rutele turistice aglomerate doar pentru a pătrunde în atmosfera locală unică a orășelelor mici.

Bineînțeles, aici există mult mai multe orășele minunate care îți pot cuceri inima, dar în această selecție am inclus doar 20 dintre cele mai neobișnuite și memorabile locuri!

1.Alberobello

Micul oraș fabulos Alberobello din provincia Apulia te va întâlni cu cele mai neobișnuite căsuțe din lume. Acestea se numesc trulli. Se spune, că o astfel de casă poate fi demontată în câteva secunde – este suficient să scoți din acoperiș o singură piatră.

2.Santa Maddalena

Una dintre cele mai frumoase așezări din lume se află în Tirolul de Sud. Acest celebru peisaj alpin a fost văzut de mulți, cel puțin în poze… Cea mai renumită atracție turistică de aici este biserica locală care adăpostește icoana miraculoasă a Sfintei Magdalena. Biserica a fost construită în 1934!

3.Ostuni

Ostuni este un oraș mic din provincia Apulia, caracteristica distinctivă a căruia fiind casele de culoare albă. Această decizie este explicată destul de simplu: sunt acoperite cu mortar de var care reflectă razele soarelui și ajută la menținerea temperaturii răcoroase în interior. Iar în condițiile climei calde din sudul Italiei, acest lucru este foarte important!

4.Matera

Orașul-peșteră Matera există de aproximativ 9 mii de ani. Casele de aici sunt sculptate chiar în stânci, iar unele dintre ele au mai mult de unul sau chiar două secole. Și oamenii încă mai trăiesc în ele!

5.Montepulciano

Peisajele Toscanei nu pot fi uitate niciodată. Acest lucru îl confirmă toți cei care au fost vreodată aici. Poți admira aceste peisaje feerice în Montepulciano – un mic oraș medieval din sudul celebrei regiuni. Înafară de asta, orașul mai este faimos datorită vinului local și pentru faptul că în 1467, aici a fost creată una dintre primele bănci din lume.

6.Taormina 

Taormina – una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe insula Sicilia. Te va cuceri cu străzile ei vechi, castelele magnifice, vechile clădiri romane și, desigur, natura uimitoare.

7.San Gimignano

Orașul celor „o sută de turnuri” este situat foarte aproape de Florența. Aici s-au păstrat foarte bine cetatea Montestaffoli care a fost ridicată în 1353, bisericile antice și, bineînțeles, numeroasele turnuri care simbolizau cândva puterea și bogăția nobilimii locale.

8.Malcesine

În jurul lacului Garda sunt împrăștiate multe orășele, fiecare având propriul colorit și atmosferă de neuitat. Unul dintre aceste locuri uimitoare este Malcesine, care este situat la câteva zeci de kilometri de Verona.

9.Civita di Bagnoregie

Micul oraș Civita di Bagnoregie din vârful unei stânci și-a păstrat uimitor de bine aspectul medieval. Aici poți vedea o biserică, construită în secolul V, o moară veche și palatul episcopilor. Orașul a fost fondat de etrusci cu 2500 de ani urmă. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, a cunoscut multe cutremure, în urma cărora aproape toți locuitorii l-au părăsit.

10.Belluno

Principala atracție turistică din Belluno, orășelul situat în nordul regiunii Veneto, sunt desigur munții Dolomiți.

11.Urbino

Locul de naștere al lui Rafael și un oraș unic care încă mai păstrează spiritul Renașterii. Aici poți vedea palatele și bisericile străvechi, iar pe străzile din Urbino poți simți atmosfera secolului al XV-lea, care se combină perfect cu aroma cafelei italiene.

12.Atrani

Așezarea pitorească Atrani, amplasată între munți și mare, este situată la doar câteva sute de metri de faimosul Amalfi. Cândva a fost un sat de pescari, dar până astăzi orașul și-a păstrat farmecul său unic. Casele de locuit se ridică până la 700 de metri, iar străzile înguste arată mai degrabă ca niște coridoare cu scări. Este unul dintre cele mai frumoase orășele din Italia.

13.Portofino

Portofino este un mic oraș și o faimoasă stațiune în nord-vestul Italiei. Aici s-au păstrat monumente arhitecturale antice și conacuri luxoase vechi. Astăzi, aici vin să se odihnească oameni de creație și celebrități, care preferă să se odihnească în liniște și cât mai departe de ochii curioși ai lumii.

14.Pretoro

Regiunea Abruzzo este renumită nu doar pentru castelele antice, ci și pentru micile orașe neobișnuite. Unul dintre ele este Petroro, situat chiar la poalele munților, pe teritoriul Parcului Național Maiella. Aici poți face o plimbare pe străzile vechi și liniștite, unde practic nu există mașini sau poți urca sus în munți – de la înălțime te poți bucura de o vedere uluitoare asupra împrejurimilor.

15.Corleone

Corleone este un oraș din provincia Palermo, care exista încă în epoca pre-romană. Astăzi, în vecinătatea sa poți vedea ruinele cetăților și rămășițele așezărilor străvechi. Cu toate acestea, acest loc este cel mai mult asociat cu mafia italiană.

16.Pitigliano

Într-unul din cele mai frumoase orașe din Toscana s-au păstrat perfect numeroase monumente de artă și arhitectură, care datează din Evul Mediu și până în secolul al XVIII-lea. Nu departe de Pitigliano se află celebrele băi din Saturnia.

17.Manarola 

Manarola este cel mai vechi dintre cele cinci orașe din Parcul Național Cinque Terre. Casele luminoase și atmosfera spirituală de aici sunt pur și simplu imposibile de uitat! Din Manarola, pe celebrul Drum al Iubirii, poți merge pe jos și ajunge în orașul vecin Riomaggiore. Plimbarea pe acest traseu este plină de pliveliști uluitoare.

18.Procida

Orașul este situat pe insula vulcanică cu același nume, nu departe de Napoli. În epoca antică a fost o stațiune pentru patricieni. Astăzi orașul merită vizitat pentru a admira casele medievale, vechea abație, construită în secolul XI, cetatea și castelul. Peisajele locale nu au lăsat încă niciun vizitator indiferent!

19.Vitebro

Orașul micuț din provincia Lazio este o adevărată descoperire pentru cei care iubesc antichitatea, deoarece aici poți face o adevărată călătorie în trecut. Casteluri maiestuoase, străzi șerpuitoare, havuzuri – toate acestea îți vor crea senzația că te-ai întors cu câteva secole în trecut.

20.Brisighella

Un alt orășel medieval al cărui istorie a început în secolul al XIII-lea. Aici poți vedea cetatea venețiană, construită în secolele XIV-XVI, turnul cu ceas care datează din secolul XII și mănăstirea Monticino, care a fost construită în secolul XVIII. În afară de asta, Brisighella este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe mici din Italia!