Mersul pe jos – cel mai eficient și benefic exercițiu! Iată câteva dovezi științifice!

Fiecare antrenor știe că nu există un exercițiu mai funcțional decât mersul pe jos – cel mai natural proces fizic pentru corpul nostru. În prezent, omenirea a găsit multe opțiuni de a merge cât mai puțin: scări rulante, Segway, automobile, canapele.

Cu toate acestea, mersul este cea mai simplă, cea mai naturală și, după cum arată cercetările, o activitate foarte utilă care îți prelungește viața. Iată ce și cum au descoperit oamenii de știință despre cel mai funcțional exercițiu din lume:

1.Mersul este o alergare lentă

Dacă e să ne gândim logic, efectul exercițiului fizic depinde de trei componente – intensitatea, durata și frecvența generală a antrenamentelor. Poți să depui efort maxim alergând sau să faci același lucru cu calm, depășind aceeași distanță într-o perioadă de timp mai lungă – sarcina va fi practic aceeași, dar timpul va fi diferit.

American Heart Association și American College of Sports Medicine recomandă mersul pe jos cel puțin câte 30 de minute pe zi și cel puțin 5 zile pe săptămână. Recomandările minime ale acelorași organizații sunt: 20 de minute pe zi, 3 zile pe săptămână.

2.Pierderile de calorii în timpul mersului nu sunt cu mult mai mici decât în timpul alergatului

De exemplu, o persoană de 70 de kilograme pierde aproximativ 500-600 kcal pe oră în timp ce aleargă, în timp ce aceeași persoană pierde aproximativ 250 kcal pe oră atunci când merge pe jos. Aproximativ vorbind, din punct de vedere al pierderilor de energie, o jumătate de oră de alergat corespunde unei ore de mers.

În orice caz, dacă trebuie să lucrezi asupra pierderii de calorii, gândește-te ce preferi și ce este mai convenabil pentru tine – 2-3 ore de mers pe jos sau o oră de alergat. Pentru cantitatea de calorii arse, efectul va fi același.

3.Știința beneficiilor mersului: studii și cercetări

Opiniile experților și oamenilor de știință cu privire la beneficiile mersului pe jos pornesc încă de la Hipocrate, care în urmă cu aproape 2400 de ani a spus: „Mersul este cel mai bun medicament pentru om.”

Doi savanți de la University College London au efectuat o meta-analiză a tuturor studiilor privind mersul pe jos din 1970 până în 2007. Au analizat 4.295 de articole științifice din care au fost identificate 18 studii potrivite standardului ridicat de fiabilitate.

Deci, concluziile în favoarea mersului pe jos sunt fără echivoc:

-Mersul regulat reduce riscul de boli cardiovasculare cu 31%.

-Printre 10.296 de absolvenți de la Harvard, mersul cu cel puțin 9 km pe săptămână (puțin peste 2 km pe zi) a corespuns unei scăderi cu 22% a riscului de deces.

-Dintre 44 452 de lucrători medicali, cei care au mers cel puțin câte 30 de minute pe zi aveau cu 18% un risc mai mic de a dezvolta boli coronariene.

-Printre 72.488 de asistenți medicali, cei care au mers pe jos cel puțin 3 ore pe săptămână aveau un risc cu 35% mai mic de a deceda din cauza unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral – cu 34%.

4.O altă listă a beneficiilor mersului pentru sănătate

Și dacă reducerea dovedită a riscului de deces și a bolilor cardiovasculare nu te-a convins cât este de important și necesar să mergi pe jos, există încă o mulțime de efecte pozitive ale mersului remarcate în diferite studii:

-reducerea riscului de apariție a demenței;

-diabetului;

-depresiei;

-cancerului colorectal;

-obezității;

-bolilor vasculare;

-și chiar a disfuncției erectile.

5.Avantajele mersului pe scări 

Cercetătorii din Canada au monitorizat 17 voluntari cu o vârstă medie de 65 de ani în timpul mersului normal, antrenamentului în forță și urcarea scărilor. S-a dovedit că mersul pe scări este cel mai intens exercițiu consumator de energie – cu aproximativ 50% mai solicitant decât antrenamentul regulat de forță.

Așa că mersul pe scări este un exercițiu puternic, care nu trebuie neglijat. Bucură-te dacă locuiești la un etaj superior (iar dacă liftul nu funcționează, este doar un cadou pentru sănătatea ta).

Alege să mergi pe jos cât mai mult. Nu te parca la intrarea în magazin, ci în cel mai îndepărtat punct liber și bucură-te de distanța parcursă în plus. Mergi spre serviciu, până la metrou, evaluează unde ai putea înlocui transportul cu o plimbare și fă-o!