Medic biochimist: Iată ce se întâmplă în organism, dacă excluzi cafeaua din viața ta!

Acest articol nu este o încercare de a te îndemna să renunți la cafea: obiceiul tău de a o bea este mai sănătos decât crezi! Dar dacă faci abuz de această băutură sau dorești să îți încerci tăria de caracter, va fi util să afli ce se va întâmpla cu organsimul tău, atunci când vei exclude cafeaua din viața ta.

1.Tensiunea arterială va scădea ușor

Cofeina este o substanță care ajută la îngustarea vaselor sanguine și la accelerarea circulației sângelui. După o ceașcă de cafea, omul devine mai activ, îi este mai ușor să se concentreze, dar tensiunea arterială se poate mări – uneori cu câteva diviziuni, iar alteori semnificativ. Există date care confirmă că 20% din toate decesele cauzate de accidentul vascular cerebral sunt asociate cu consumul de doze mari de cofeină. Dacă elimini cafeaua din dieta ta, tensiunea arterială va scădea ușor.

2.Vei începe să dormi mai bine

Există dovezi că cofeina poate afecta semnificativ durata și calitatea somnului. Cea mai mare influență asupra somnului este asigurată de cafeaua consumată în a doua jumătate a zilei, deoarece timpul de asimilare a cofeinei în organism este de la 4 la 6 ore. Într-un studiu, 54% dintre participanți au raportat că aproximativ după o săptămână după ce au renunțat la cafea, au început să doarmă mai bine și mai mult, în timp ce restul au spus că nu au simțit nicio diferență. Așadar, probabilitatea că renunțarea la cafea te va ajuta să dormi mai bine există. Dar, acest lucru nu funcționează în toate cazurile.

3.Vei deveni mai puțin îngrijorat

„Într-adevăr, cofeina poate crește anxietatea – aceasta se datorează faptului că molecula de cofeină este atât de mică, încât ajunge la creier în doar 20 de minute, ocolind cu ușurință bariera hematoencefalică. De îndată ce molecula este în creier, blochează absorbția de adenozină, un neurotransmițător care semnalează starea de somnolență către creier. Ne simțim în alertă sau, în cazuri mai grave, începem să ne facem griji. De asemenea, cofeina stimulează glandele suprarenale. Dar vorbim acum, desigur, de doze imense de cafea.” – Michael Stewart Brown, medic – biochimist

Un studiu a stabilit că 62% dintre participanți au devenit mai puțin anxioși după ce au renunțat la consumul de cafea.

4.Vei avea dureri de cap mai rar

Un alt avantaj al refuzului cafelei: s-ar putea să ai mai rar de a face cu durerile de cap. Unele studii sugerează că cofeina poate declanșa o durere de cap și, în unele cazuri, poate provoca migrene.

5.Dinții tăi vor deveni mai albi

Există date care confirmă că cafeaua pătează smalțul dinților și aceeași băutură cu zahăr poate contribui la distrugerea acestuia. Dacă vei înceta să bei cafea (vorbim despre espresso sau americano, adică despre tipurile de cafea întunecate, fără lapte) dinții tăi nu vor mai avea pete întunecate.

Iar cafeaua fără zahăr poate ajuta parțial la menținerea dinților sănătoși. Astfel, cercetătorii italieni au demonstrat că cafeaua ajută la eliminarea bacteriilor de pe suprafața dinților. Studiile similare, efectuate în Statele Unite,au constatat că cafeaua conține acizi clorogenici și nicotinici și este cea care împiedică apariția microbilor care contribuie la dezvoltarea cariilor.