Mâncarea zeilor: Iată cum să alegi cele mai sănătoase și dulci fructe Kaki!

Odată cu debutul sezonului rece, pe rafturile magazinelor apar fructele dulci și pline de vitamine pe nume Kaki. „Diospyros” tradus din latină, semnifică „mâncarea zeilor” și este într-adevăr un adevărat deliciu gastronomic.

Ne-am obișnuit să mâncăm fructul Kaki sub formă proaspătă, dar acesta mai este utilizat pentru prepararea gemurilor, conservelor, a salatelor și sosurilor delicioase, a clătitelor deosebite, a deserturilor și băuturilor incredibil de gustoase.

 

Cu toate acestea, în ciuda sortimentului variat, suntem adesea confuzi, neștiind cum anume să alegem cele mai sănătoase și benefice fructe dulci, care să nu ne facă gura pungă.

Soiurile de fructe Kaki

Specialiștii clasifică toate soiurile de kaki în două grupuri: variabile și constante. Cu soiurile constante este totul clar, acestea având întotdeauna caracteristici neschimbate, iar proprietățile soiurilor variabile depind de condițiile în care au fost formate.

Fructele care se formează fără fertilizare și nu conțin semințe, după coacere își schimbă culoarea pulpei, iar gustul acrișor se pierde numai după coacerea finală în frigider, când pulpa lor capătă o consistență asemănătoare cu jeleul.

Fructele de aceleași soriuri, dar formate după polenizare și având semințe, chiar de pe copac cu pulpa dulce, un număr mare de semințe, iar culoarea lor interioară se întunecă, ajungând până la maro.

Există mai multe soiuri de kaki, cel mai des întânite la noi sunt cele crescute în Japonia și China, fiind numite Hachiya și Fuyu. Hachiya are o formă asemănătoare cu cea a roșiei și o aromă mai delicată, pe când Fuyu are o consistență mai tare și poate fi mâncat ca un măr.

Fructul obișnuit de kaki, cunoscut de toți, de regulă, are un gust astringent și se coace complet doar fiind păstrat în congelator. Soiurile astringente (cum este Hachiya) sunt lăsate mai mult timp la copt până devin moi.

 

Alte soiuri de kaki au culoarea roșie, însă există și kaki cu pupla maro. Această varietate nu este astringentă și poate fi consumată când este încă tare. Din această categorie fac parte Persimmonul ciocolată, Persimmonul scorțișoară și Persimmonul zahăr brun.

Soiul „Sharon”

Fructul „Sharon” este un hibrid obținut de crescătorii israelieni și a fost numit după câmpia Sharon din Israel. Fructele acestui soi au o culoare portocalie aprinsă, iar gustul lor este asemănător cu un amestec de gutui, kaki, caisă și măr.

Pentru a alege un fruct kaki copt, acordă atenție culorii sale. Aceasta ar trebui să fie de la portocaliu aprins la maro închis (în funcție de soi) cu frunze uscate maronii. Ar trebui să mai fii atent la dungile maro de pe pielea fructului. Cu cât sunt mai multe fâșii, cu atât fructul este mai dulce.

Indiferent de soiul de fruct pe care îl alegi, nu uita că acesta poate aduce numeroase beneficii organismului tău. Este scăzut în grăsimi și are o cantitate moderată de valoare nutrițională. Fructele kaki sunt bogate în betacaroten și minerale, ajută la slăbit, protejează și îmbunătățesc vederea, previn cancerul, întăresc imunitatea și previn bolile cardiovasculare.