Laudă-te și răsfață-te cu plăceri vinovate: Iată 8 moduri de a fi mai bun cu tine însuți în 2020!

Renumitul cotidian The New York Times are o rubrică numită „Smarter Living”, unde jurnaliștii adună cercetări, sfaturi și gânduri cu privire la ce să facem pentru a trăi mai bine. Am dori să îți împărtășim câteva sfaturi de acest gen, și anume „8 moduri de a fi mai bun cu tine însuți în 2020”!

Acordă-ți mai mult timp

Permite-ți să petreci timpul într-o singurătate plăcută – este util. Studiile arată că petrecerea timpului în compania propriei persoane în cele din urmă îți îmbunătățește relațiile cu ceilalți, sporește creativitatea și te ajută să îți gestionezi mai bine emoțiile.

Găsește timp, să nu faci absolut nimic

Suprasolicitarea devine o nouă metodă de demonstrare a propriului statut social. Goana după productivitate este destul de reală și poate duce la surmenaj, boli cauzate de stres și alte consecințe neplăcute. Pentru a scăpa de această zarvă, încearcă să nu faci absolut nimic cel puțin o perioadă scurtă de timp. Este dificil, dar, ca și în orice altă abilitate, cu cât mai multă practică cu atât rezultatul este mai bun.

Cultivă relațiile slabe

În sociologie, „relațiile slabe” sunt numite relațiile cu oamenii, care nu necesită practic niciun efort. Casiera de la magazin, cu care schimbi câteva cuvinte despre timpul de afară, proprietarii câinilor cu care discuți despre animalele de companie la plimbare, un coleg de la serviciu, barmenul de la cafenea. Cu cât mai multe astfel de relații ai, cu atât mai mult simți că ești parte a comunității.

Învață să te bucuri, când lucrurile merg bine

Învață să profiți de ocazia de a te bucura și de a savura momentele plăcute și frumoase. Data viitoare, când lucrurile merg bine, încearcă să lași gândurile pesimiste la o parte și doar să te bucuri.

Scufundă-te în „guilty pleasures”

Așa numitele plăceri „vinovate” includ tot ceea ce îți aduce plăcere, dar în același timp îți provoacă sentimente de rușine și vinovăție. Pentru fiecare acestea sunt diferite: cuiva îi place să mănânce pizza în pat, iar cuiva să urmărească un show televizat stupid. E timpul să îți permiți să faci toate aceste lucruri și să nu simți niciun fel de remușcări.

Încearcă să transformi eșecurile în puncte de creștere

Să îți recunoști înfrângerea, eșecurile și nereușitele este o experiență dureroasă și neplăcută. Mulți dintre noi încearcă să o evite și să pretindă că nu s-a întâmplat nimic. Alții încep să se agațe de greșeala comisă și se gândesc la ea de nenumărate ori. Cea mai bună cale de ieșire din această situație, din perspectiva psihologilor, este să practici conștientizarea emoțiilor complexe. Calmează-ți respirația, relaxează-ți fața și mâinile, observă-ți gândurile și sentimentele. Recunoaște că acestea există, dar nu le lăsa să devină centrul atenției tale.

Învață să accepți complimente – cel puțin de la tine însuți

Este important să ne lăudăm pentru munca depusă și să nu respingem recunoașterea meritelor noastre. Dacă cineva spune că ești bravo, nu striga: „Oh, hai lasă! Mi-a ieșit întâmplător!” Mai bine spune „mulțumesc” și recunoaște că ești bun.

Învață să te bucuri de rutină

Tot ce este nou este supraestimat. Cercetătorii comportamentului uman consideră că astăzi, mulți dintre noi urmăresc noile impresii și nu încearcă să facă a doua oară, ceea ce le-a plăcut prima dată. Dar în repetarea acțiunilor poate fi ascunsă o profunzime suplimentară și plăceri deosebite.