Kakeibo – Arta japoneză de a economisi bani care mi-a schimbat viața!

„Kakeibo” este o metodă despre care se spune că te ajută să-ți organizezi în mod eficient finanțele. A fost inventată în 1904 de o femeie din Japonia pe nume Hani Motoko. Aceasta a rămas în istorie drept prima jurnalistă din statul asiatic. Metoda este un simplă, ușor de implementat, care te ajută să iei cele mai bune decizii de ordin financiar.

Mulți oameni nu au nevoie de foarte multe lucruri și aleg să trăiască doar cu cele mai esențiale lucruri. Alții, însă, au obiceiul de a cheltui în stânga și în dreapta până când își dau seama că au rămas fără bani.

Nu este deloc ușor să scapi de obiceiurile financiare proaste. Parțial pentru că pasiunea față de cumpărături este adânc înrădăcinată în rutina zilnică a oamenilor, atunci când faptul achiziției este înzestrat cu un aspect emoțional persistent.

Din fericire, timp de mai bine de 100 de ani, metoda Kakeibo a reușit cumva să-și dovedească eficacitatea în luarea deciziilor financiare rezonabile.

Fără tehnologie, doar un carnețel și un pix

Ca orice alt sistem de bugetare, acesta este conceput pentru a te ajuta să înțelegi atitudinea ta față de bani, folosind înregistrările tuturor cheltuielilor și veniturilor.

Pentru metoda Kakeibo ai nevoie doar de un pix și un carnețel. Acolo trebuie să scrii toate obiceiurile tale de consum. Cercetările au demonstrat faptul că scrisul de mână induce o stare emoțională pozitivă și te face mult mai conștient de aspectele vieții.

Potrivit acestei metode japoneze, înainte de a cumpăra orice obiect care nu este esențial sau lucruri pe care le poți cumpăra impulsiv, trebuie să îți pui următoarele întrebări:

-Pot trăi fără acest lucru? 

-Având în vedere situația mea financiară, îmi pot permite asta? 

-Îmi va fi util? 

-Am suficient spațiu pentru această achiziție? 

-Unde am întâlnit acest lucru prima oară? În magazinul, în care am intrat din plictiseală? 

-Care este starea mea emțională acum? Sunt calm? Stresat? Fericit? Indispus? 

-Ce sentimente îmi provoacă această achiziție? Fericire? Încântare? Indiferență? Cât va dura acest sentiment? 

Pe lângă faptul că metoda Kakeibo m-a ajutat să îmi urmăresc finanțele, m-a făcut și să mă gândesc la motivele achizițiilor mele. Drept urmare, am început să iau decizii mai rapide, mai inteligente și echilibrate cu privire la cheltuirea banilor.

Scopul principal al metodei Kakeibo nu este să te facă să renunți la bucuriile vieții. Ci, din contra, să le alegi mai bine. Cel puțin, așa insistă cea care a inventat-o.

Mai jos poți găsi câteva strategii orientate spre o cheltuială mai conștientă a finanțelor tale:

1.Înainte de a face o achiziție așteaptă 24 de ore. Acest lucru te va ajuta să înțelegi, dacă într-adevăr ai nevoie de acest lucru sau nu. Astfel, decizia ta îți va aduce un sentiment și mai mare de satisfacție.

2.Nu permite reducerilor să te ispitească. De cele mai multe ori, acestea nu îți aduc altceva decât chletuieli inutile.

3.Verifică cu regularitate resursele tale financiare. Acest obicei te va ajuta să îți controlezi finanțele, deoarece poți atrage atenția la suma pe care îți permiți să o cheltuiești.

4.Plătește în numerar. Transmiterea fizică a banilor te face mai conștient de cheltuielile tale. Și în acest mod este mai ușor să ții evidența bugetului.