Jennifer Aniston: „Nu suntem incomplete, fără succes sau nefericite dacă nu ne căsătorim şi nu avem copii“

Actriţa americană Jennifer Aniston, în vârstă de 47 de ani, semnează un editorial în care cataloghează drept „absurde şi deranjante“ standardele de frumuseţe impuse de societate şi obiectificarea femeilor. Totodată, artista neagă zvonurile că ar fi însărcinată, precizând că este dăunătoare ideea potrivit căreia o femeie nu este împlinită dacă nu se căsătoreşte şi nu devine mamă.

Presa străină a fost obsedată de viaţa privată a actriţei Jennifer Aniston, mai ales după divorţul de Brad Pitt, din anul 2005. Ulterior, după ce a început relaţia cu actorul american Justin Theroux (44 de ani), atenţia s-a îndreptat către motivele pentru care întârzie să devină mamă.

collage1(87)

În replică, Jennifer Aniston semnează un editorial, publicat de „Huffington Post“, în care ia atitudine faţă de toate aceste zvonuri şi se implică într-o veche şi dureroasă problemă: presiunea care este pusă pe femei, în special pe celebrităţi, să se încadreze într-un anumit tipar de frumuseţe, să se căsătorească şi să devină mame.

Jennifer Aniston precizează că ea şi soţul ei sunt hărţuiţi zilnic de fotografi, care sunt dispuşi să facă „lucruri şocante“ pentru a obţine un anume cadru care să susţină articolul, de multe ori neadevărat.

Permiteţi-mi să încep prin a spune că nu am luat niciodată poziţie faţă de bârfele din presă. Nu-mi place să-mi consum energia implicându-mă în poveşti mincinoase, dar vreau să particip la o discuţie mai amplă care a început şi trebuie să continue.

Vreau să ştiţi că nu sunt însărcinată. Însă m-am săturat până peste cap. Sunt sătulă de felul necruţător în care ne sunt analizate corpurile în cele mai mici detalii, sub deghizarea unor sintagme precum «jurnalism», «Primul Amendament» şi «ştiri despre celebrităţi». În fiecare zi, eu şi soţul meu suntem hărţuiţi de zeci de fotografi agresivi care ne urmăresc prin faţa casei noastre, care sunt dispuşi să facă lucruri şocante pentru a obţine un anumit tip de fotografie, chiar dacă acest lucru înseamnă să ne pună pe noi în pericol sau pe nefericiţii pietoni care trec pe acolo din întâmplare. Dar, lăsând la o parte aspectul siguranţei publice, vreau să mă concentrez pe imaginea de ansamblu a ceea ce înseamnă, pentru noi toţi, acest ritual nebunesc al tabloidelor“, scrie Aniston.

collage45(2)

Actriţa consideră că analizarea în cele mai mici detalii şi obiectificarea la care sunt supuse femeile sunt „absurde şi deranjante“ şi că sunt caracterizate în funcţie de standarde deformate de frumuseţe.

„Uneori standardele culturale au nevoie de o perspectivă diferită pentru ca noi să îi vedem pe oameni aşa cum sunt ei în realitate. Suntem responsabili pentru deciziile noastre. Tinerele de pretutindeni ne urmează exemplul. Mesajele potrivit cărora fetele nu sunt frumoase decât dacă sunt slabe sau că nu merită atenţia noastră dacă nu arată ca un fotomodel sau o actriţă de pe coperta unei reviste sunt transmise în complicitate cu noi toţi. Ne folosim de ştiri despre vedete pentru a perpetua dezumanizarea femeilor, ne concentrăm exclusiv asupra aspectului fizic, fapt pe care tabloidele îl transformă într-un maraton de speculaţii. Este însărcinată? Mănâncă prea mult? I se destramă căsnicia doar pentru că aparatul foto a surprins o «imperfecţiune» a corpului?“, continuă Jennifer Aniston.

Acrtriţa a dezvăluit că multă vreme a încercat să privească tabloidele ca pe nişte benzi desenate care nu trebuie luate în serios: „Dar nu mai pot continua să-mi spun asta, pentru că persecutarea şi obiectualizarea pe care le-am trăit, deja de peste zece ani încoace, reflectă modul greşit în care calculăm valoarea unei femei.“

În ultimele luni, actriţa a realizat că există o tendinţă de a defini valoarea unei femei în funcţie de starea civilă şi de maternitate şi critică faptul că mass-media investeşte resurse în subiecte false şi nu în cele cu adevărat importante: „Cantitatea mare de resurse pe care presa o risipeşte încercând să descopere (pentru a mia oară) dacă sunt sau nu însărcinată indică promovarea noţiunii potrivit căreia femeile sunt incomplete, lipsite de succes sau nefericite dacă nu sunt căsătorite şi nu au copii. În această perioadă, în care a existat o avalanşă de ştiri plictisitoare despre viaţa mea personală, au fost împuşcături în masă, incendii, decizii majore luate de Curtea Supremă şi multe alte subiecte demne de luat în seamă, care merită efortul şi toate resursele pentru a fi documentate şi redate.“

Jennifer Aniston continuă prin a sublinia că femeile sunt complete cu sau fără un partener, cu sau fără un copil şi au dreptul să decidă ce înseamnă frumuseţea când vine vorba de propriile corpuri: „Această decizie este a noastră şi numai a noastră. Hai să luăm această decizie pentru noi şi pentru fetele din această lume care ne iau drept exemplu. Hai să luăm această decizie în mod conştient, ignorând zgomotul făcut de tabloide.“

„M-am plictisit de această retorică. Da, poate voi deveni mamă într-o zi şi, dacă acest lucru se va întâmpla, voi fi prima care vă va anunţa. Dar nu mă grăbesc să rămân însărcinată pentru că mă simt incompletă, aşa cum cultura celebrităţilor v-ar putea face să credeţi. Resping să fiu făcută să mă simt «neimportantă» pentru că fizicul meu se schimbă sau pentru că la prânz am mâncat un burger şi am fost fotografiată dintr-un unghi ciudat, prin urmare, fie sunt însărcinată, fie sunt grasă. Să nu mai vorbesc despre situaţiile dureros de penibile în care sunt felicitată de prieteni, colegi şi străini pentru o sarcină fictivă, uneori de zeci de ori pe zi.“

„Din anii de experienţă, am învăţat că practicile tabloidelor, unele chiar periculoase, nu se vor schimba, cel puţin nu în viitorul apropiat. Ce se poate schimba însă este reacţia noastră la mesajele toxice îngropate în aceste poveşti aparent inofensive şi la conturarea unor idei false despre cine suntem. Poate că astfel, într-o zi, tabloidele vor fi forţate să privească lumea dintr-un unghi diferit, mai uman, pentru că cititorii vor înceta pur şi simplu să mai cumpere astfel de mizerii“, şi-a încheiat Jennifer Aniston editorialul.