James Altucher: 7 elemente indispensabile ca să devii maestru într-un domeniu

James Altucher este antreprenor, investitor, autor al mai multor bestselleruri, iar blogul său oferă cele mai de preț sfaturi pentru viață și afaceri.

Această postare este despre modul în care poți ajunge la măiestrie în activitatea ta, dar și despre faptul că e absolut normal să ajungi la ea în sensul său tradițional. Tu singur îți poți defini măiestria.

Altfel spus, să fii un ratat este normal.

Așadar, iată care sunt, în viziunea mea, elementele obligatorii ale măiestriei:

1. Talentul

Deși nu-mi place să vorbesc despre asta, trebuie să recunosc că talentul contează. Există un mit potrivit căruia orice om este talentat la ceva. Ei bine, nu este adevărat.

Majoritatea oamenilor nu au niciun talent. Dar majoritatea pot fi buni la ceva. Tim Ferris descrie în cartea sa „Bucătar în 4 ore” cum poți deveni un bucătar relativ bun după 4 ore de practică. Eu am folosit metoda lui și am pregătit ceva destul de gustos.

Însă atunci când Tim a lansat această carte el a organizat o cină la care cele 8 feluri de mâncare au fost preparate de către bucătari diferiți. Unul dintre ei avea 8 ani și mâncarea lui, după mine, a fost cea mai bună. Iată el va deveni maestru sau poate deja este. Asta înseamnă talent.

2. Cum afli care este talentul tău?

Cred că există două metode:

1)  Ia un carnețel și notează tot ce-ți plăcea să faci de la 6 până la 18 ani.

Deseori te face maestru combinarea mai multor „semi-talente”, adică să combini două activități care îți plac, de exemplu: sportul și comunicarea sau muzica și businessul.

2) Mergi la librărie și găsește o temă despre care ești gata să citești 500 de cărți. Dacă simți interesul de a citi 500 de cărți despre croșetare, înseamnă că acesta e talentul tău.

3. Patru ore pe zi

Toate cărțile lui Tim Ferris conțin în titlu sintagma „4 ore…”. Eu i-am întrebat practic pe toți maeștrii pe care i-am întâlnit cât timp petrec lucrând asupra măiestriei lor și majoritatea mi-au spus aceeași prostie: câte 20 de ore și sunt gata și mai mult dacă n-ar trebui să doarmă.

Nu poți deveni maestru dacă muncești 20 de ore pe zi. Fostul campion la șah, Anatolii Karpov, a spus că nu poate să joace șah mai mult de 3 ore pe zi.

În viață trebuie să avem un echilibru, iar 4 ore pe zi sunt suficiente și chiar optimale pentru a deveni un maestru.

4. Istoria

În orice domeniu în care vrei să reușești trebuie mai întâi să studiezi istoria. Orice artă este creată într-un context. Dacă cineva ar fi compus astăzi a Cincea simfonie a lui Beethoven, oamenii ar fi râs de el. În orice afacere studiul industriei, biografiilor conducătorilor, succeselor și eșecurilor celor ce au trecut pe acest drum este esențial pentru a obține măiestria.

5. Analizează-ți eșecurile

L-am întrebat pe campionul la poker, Ylon Schwartz, de ce unii oameni joacă poker de 20 de ani și nu pot să învețe să joace mai bine. Răspunsul lui a fost: „ Fiecare vrea să învinovățească pe cineva. Nu am avut noroc, m-am certat cu soția ș.a. Însă cel mai important este să-ți analizezi înfrângerile. Trebuie să-ți faci notițe despre condițiile în care ai pierdut sau ai câștigat.”

6. Psihologia

Una dintre cauzele faptului că majoritatea oamenilor nu pot deveni cu adevărat buni într-un domeniu este faptul că nu au niciun talent, ceea ce este foarte important pentru cei din jur. Dar mai există o cauză: acești oameni nu vor să piardă timp și efort pentru asta. Și înțeleg de ce. Deseori e mai bine să comunici, să ai prieteni, familie, să iubești pe cineva.

Mulți oameni ajunși maeștri s-au confruntat cu dificultăți în ceea ce privește relațiile cu rudele, partenerii și prietenii. Mulți scriitori cădeau în depresie, evitau mulțimile și erau la un pas de schizofrenie.

Dacă alegi să ajungi sus, ține minte: neapărat vei avea și eșecuri.

7. Perseverența

Perseverența crează norocul. Ea depășește înfrângerile. Perseverența este o serie de eșecuri, amestecată cu puține succese, care cu timpul o să te facă maestru. Este greu s-o menții: dar continuă să faci ceea ce ai făcut orice s-ar întâmpla. Perseverența doare, e înfricoșătoare, deloc veselă, nimeni nu va înțelege de ce faci asta. Însă mai apoi vei obține succes și oamenii își vor dori să fie în locul tău.