Istoria șahului! Află unde a fost inventat cel mai inteligent joc din lume!

Șahul își are originea în India. Prima mențiune despre acest joc se atestă aproximativ prin anii 500 î.Hr. e. Mai apoi a fost un joc pentru nobilime. Numele acestui joc în limba sanscrită înseamnă „patru părți“ – la fel ca în India antică și medievală a fost numită și armata, care era formată din patru tipuri de trupe: carele, elefanții de război, cavaleria și infanteria.

Pe placă, trupele au corespuns unei varietăți de figuri construite în jurul regelui: pioni, cai, elefanți și, de asemenea, ambarcațiuni, numite „car” (versiunea mai veche este „navă”). Adică jocul era un model condițional al unei anumite armate și servea pentru pregătirea tactică a generalilor și a soldaților. Se poate spune că șahul prototip a fost predecesorul jocurilor de război – jocuri tactice și strategice pentru jocuri desktop și jocuri pe calculator care simulează operații de luptă. Regele Castiliei și Leon, Alfonso X, în 1283 a creat și o miniatură numită „Cartea de Jocuri”.

Cu toate acestea, încă din secolul al XVII-lea, în Germania, a apărut așa-numitul șah militar – în care piesele erau formate din soldați, ofițeri și generali de epocă. În secolele XVIII-XIX, în Europa, inclusiv în Rusia, au existat seturi de șah bazate pe conflicte militare istorice – de la căderea Constantinopolului până la războaiele ruso-turce și napoleoniene. În Germania au fost găsite figuri de șah construite din oase. Osemintele-piese au fost găsite în Adelsdorf, Germania.

O extensie logică a acestui proces a fost apariția jocului de război. Un joc realist care simulează lupta. A fost creat la începutul secolului al XIX-lea în Prusia de către baronul Georg von Raissvitz. Invenția sa a interesat regele Friedrich-Wilhelm III.

Sursa