Învață să trăiești în favoarea ta: să ai grijă de tine înseamnă să fii eroul vieții tale și nu jertfa

Grija de sine nu arată întotdeauna atât de bine precum pare. Deseori asta înseamnă să faci lucruri care nu-ți plac – să transpiri la antrenamente, să-i spui unui prieten toxic, că nu mai vrei să comunici cu el, să-ți găsești al doilea job pentru a putea pune bani deoparte sau cel mai greu – să reușești să te accepți așa cum ești, fără să te strădui să corespunzi unui ideal, de care ai nevoie din când în când să te odihnești.

Grija de sine nu trebuie să semene cu o vacanță în care plecăm, pentru că suntem extenuați din cauza unei presiuni interioare permanente.

Adevărata grijă de sine nu este o baie fierbinte în apă cu sare sau un tort de ciocolată, este alegerea de a-ți construi viața în așa fel încât să nu ai nevoie permanent să fugi de ea.

Și asta deseori înseamnă să faci lucruri, pe care cel mai puțin îți dorești să le faci.

Asta înseamnă să te uiți sincer la nereușitele și dezamăgirile tale și să decizi ce vrei să faci cu ele. Asta înseamnă să accepți faptul că unele dorințe ale tale nu vor fi satisfăcute. Asta înseamnă să lași ceva să plece. Să alegi ceva nou. Chiar dacă cineva din anturajul tău va fi întristat din această cauză, iar altcineva va fi jertfa alegerii tale.

Grija de sine înseamnă să trăiești fără a copia alți oameni, să capeți propria viața care, posibil, că nu se potrivește altora, dar ți se potrivește ție.

Să ai grijă de tine înseamnă să-ți oferi posibilitatea de a fi normal. Obișnuit. Neremarcabil. Să ai o atitudine calmă atunci când uneori la bucătărie e murdărie, să înțelegi că silueta ideală și comunicarea cu prietenii neadevărați nu sunt principalele scopuri în viață.

Să ai grijă de tine înseamnă să clarifici sursele anxietății tale. Să înțelegi cum să-ți rezolvi problemele înainte ca ele să apară. Să înțelegi ce se întâmplă cu tine.

În prezent lumea promovează o percepție greșită despre grijă. Adevărata grijă de sine are foarte puțin în comun cu ideea de „a te alinta” și foarte mult în comun cu opțiunea de a fi părinte pentru sine și a alege întotdeauna în favoarea bunăstării proprii.

Viața nebună, încărcată până la limită, în care persistă dependența și procrastinarea nu are nicio legătură cu grija de sine. Adevărata grijă de sine este atunci când încetezi să te mai „corectezi”.

Să ai grijă de tine înseamnă să fii eroul vieții tale și nu jertfa. Asta înseamnă să-ți transformi viața așa încât să nu fii nevoit să te odihnești de ea. Asta înseamnă să fii personalitatea, care vrei să fii și care îți este dat să fii.

Sursa