Învață (să) cât trăiești: 5 lecții prețioase de viață de la Micul Prinț

„Micul prinț”…de ce această carte a fost îndrăgită de milioane de cititori? Poate din cauza faptului că eroul principal din această poveste are ceva ce noi nu avem? Gândurile Micului Prinț și ale creatorului său, Antoine de Saint-Exupery, au devenit maxime și sunt niște învățăminte prețioase pentru noi. Noi am ales 5 lecții de viață, care au fost demonstrate și de știință.

1. Cheia către creație- să fii direct ca un copil

Fiind încă copil, naratorul povestește cum a desenat un elefant în interiorul unui șarpe, iar toți maturii spuneau că este o pălărie. Această reacție l-a făcut să renunțe la creație, însă numai până ce l-a întâlnit pe Micul Prinț, care a văzut la fel ca și dânsul: un șarpe și un elefant în interior.

Lecția de viață: Maturii își pierd acea iraționalitate, care îi făcea în copilărie să creeze și să-și imagineze.

Dovada științifică: Dezvoltarea imaginației este benefică pentru sănătate. Studiul muzicologului Robert Allen a demonstrat că studenții-pianiști erau mai puțin stresați când improvizau pe scenă.

2. Cheia spre fericire – să nu ai o atitudine prea serioasă față de viață

În călătoria sa pe planete diferite, Micul Prinț îl întâlnește pe un afacerist, care este extrem de serios. El nu face decât să numere stelele din galaxie. Asta e ceea ce îi place, întrucât crede că toate stelele pe care le-a numărat îi aparțin. Însă viața sa nu este decât o rutină, pentru că este mereu singur și ocupat cu număratul. El nici nu este capabil să vadă frumusețea stelelor.

Lecția de viață: Nu trebuie să ai o atitudinea prea serioasă față de viață, pentru a aprecia esența lucrurilor.

Dovada științifică: În anul 2014, cercetătorii Universității din California „Loma Linda” au stabilit că oamenii care râd mai frecvent au o memorie mai bună și sunt mai puțin stresați.

3. Cheia spre sănătate – să-ți acorzi timp și ție

Pe a 5-cea planetă, Micul Prinț îl întâlnește pe Lampagiu. Este un personaj amuzant, care trebuie în fiecare minut să pornească și să oprească o lampă. Fiecare minut e ca o zi pentru el. El nu are timp să se odihnească, nici chiar să doarmă.

Lecția de viață: Trebuie să prețuiești fiecare secundă, să folosești timpul cu sens.

Dovada științifică: Medicii insistă asupra faptului că lipsa de somn are urmări nefaste asupra organismului. Să ai un ritm de viață similar cu cel al Lampagiului este periculos. Crește riscul de diabet, maladii cardiovasculare, atac cerebral, cancer, pot apărea probleme cu memoria, crește pofta de mâncare, emoțiile sunt mai dificil de controlat…

4. Cheia spre dezvoltare – să ai curaj pentru a încerca ceva nou

Pe a șasea planetă, Micul Prinț îl întâlnește pe Geograf, care scrie cărți foarte voluminoase și care nu a ieșit niciodată din biroul său.

Lecția de viață: Majoritatea dintre noi are tendința de a nu ieși din zona de confort. Așa ne simțim mai sigur și nu avem curaj să riscăm, deși dacă am face-o am cunoaște o cu totul altă viață – mult mai interesantă și diferită.

Dovada științifică: Psihologii de la Universitatea din Michigan au stabilit că atunci când suntem ușor stresați din cauza unei sarcini pe care o avem de făcut, noi devenim mai productivi.

5. Cheia spre satisfacție – să alegi cu inima

Micul Prinț iubește trandafirul de pe planeta sa, deși a mai văzut și alții pe alte planete. El simte că este unic, iar vulpea îi spune că lucrurile cele mai importante nu se văd cu ochii, ci cu inima.

Lecția de viață: Micul Prinț te învață să-ți asculți inima, instinctul, sentimentele.

Dovada științifică: Potrivit cercetării efectuate într-un Colegiu din Boston, intuiția e la fel de importantă la luarea deciziilor ca și analiza. Iar în unele cazuri este mult mai eficientă.

Sursa